Jak se zbavit zápachu ze smaženého jídla za 5 minut – bez digestoře i zbytečného větrání
Při vaření vzniká mnoho vůní, které lákají k jídlu. Bohužel, v případě smažení lze mluvit spíše o zápachu. Zbavte se ho jednoduše a jednou provždy.
Obsah
Ne všechny vůně mají tento efekt, ale třeba smažené jídlo může zanechat i poměrně nepříjemné aroma. Další nevýhodou tohoto zápachu je, že se „drží“ povrchů, věcí, vašich vlasů či oblečení. Vlasy si umyjete a oblečení lze vyprat, jenže jak nepříjemné aroma dostat z místnosti? Smažení se nevzdávejte, to by byla škoda. Zkušené hospodyně se dělí o několik triků, po kterých nebude v domě ani náznak smažené cibule nebo masa.
Jak zažraný zápach opravdu odstranit?
Zapomeňte na nějaké osvěžovače vzduchu či podobné nesmysly. Chvíli možná fungují, ale jde jen o krátkodobý efekt. Kolikrát po jejich použití zápach ještě zesílí, případně se obojí slije dohromady a výsledek bude ještě podivnější. Abyste se pachům skutečně vyhnuli, je v první řadě potřeba zorganizovat účinné větrání celé kuchyně. Než začnete smažit, zapněte digestoř a otevřete okna. Co se uvnitř neudrží, to nemůže místnost dost dobře ovlivnit.
Jedlá soda, recept (skoro) na všechno
Tento domácí všeuměl vám už nejspíše pomohl v několika kuchyňských i dalších nesnázích. Ano, objevuje se v mnoha zlepšovácích a má to svůj důvod, takže ani zde nemůže chybět. Do sklenice nasypte několik lžic jedlé sody a nádobu nechte někde poblíž sporáku. Jedlá soda poměrně spolehlivě pohltí většinu pachů, které se budou z plotny linout.
Známý pomocník citron
Další evergreen údržby domácnosti i řešení problémů. Při vaření rozehřejte jednu plotýnku a dejte na ní hrnec s vodou. Přiveďte ji k varu a přidejte do ní několik plátků citronu. Držte hrnec jen na mírném ohni. Po kuchyni se vám rozšíří příjemná vůně citrusů a spolehlivě tak převoní cokoli nevítaného.
Kombinace octa a koření
Podobný postup jako s citronem, jen se liší obsah v hrnci. Začněte opět vodou, ale přidejte do ní několik lžic stolního octa, pár kousků bobkového listu, 0,5 lžičky skořice a kůru z 1 pomeranče. Směs stačí vařit asi 5 minut a veškeré pachy opět nemají šanci.
Proti všemu je protikouzlo
Praxe v kuchyni ukazuje, že proti prakticky každému nepříjemnému zápachu lze velmi briskně zakročit. Veškeré zmíněné prostředky jsou zcela běžnou součástí každé kuchyně, takže nemusíte opatřovat nic navíc a vyhazovat za to peníze. Nota bene za drahou chemii. Ta nemusí mít patřičný efekt a její dlouhodobé používání spíše narušuje zdraví.
Napadají vás ještě další protipachové vychytávky?