5 nestandardních způsobů, jak využít stonky zeleniny a bylin. Kdo je nezná, ten vyloženě plýtvá penězi
Stonky koriandru, bazalky nebo i petržele většinou končí v odpadu, protože zpracováváme jenom listy. Díky těmto pěti způsobům můžete stonky zužitkovat.
Obsah
Žádná kulinářská činnost v kuchyni se neobejde bez dochucování pokrmů nějakými bylinkami a kořením. V letních měsících a z kraje podzimu si navíc můžeme oblíbená jídla zpestřit čerstvými bylinkami. Snítka bazalky, koriandru nebo tymiánu může posunout chuť jídla na novou úroveň. Co ale se zbytkem stonku, když používáme jenom listy? Než tyto zbytky příště vyhodíte, vyzkoušejte některý z těchto pěti způsobů, jak stonky využít. Je to velmi jednoduché.
Koření do vývarů
Zelené stonky můžete využít jako vynikající koření do polévek. Lze je k sobě svázat provázkem a přidat do polévky. Polévce tyto stonky dodají bohatší aroma a lepší chuť. Po dovaření je jednoduše vyndáte. Použít můžete stonky čerstvých bylin, sušených i zamražených.
Bylinkové pesto na těstoviny
Stonky bazalky jsou vynikající k přípravě bazalkového pesta. Tato italská pochoutka si již získala čestné místo v české kuchyni a vy si ji jednoduše můžete připravit i doma. Stačí na co nejmenší kousky nakrájet stonky bazalky, nasypat je do mixéru, přidat podle chuti sůl, olivový olej, pár stroužků česneku a rozmixovat do hladké omáčky. Pro zpestření můžete přidat ještě nastrouhaný parmazán a piniové oříšky.
Dochucení pečených jídel
Maso, rybu nebo i jenom zeleninovou směs můžete jemně ozvláštnit, když na plech při pečení položíte zelené stonky. Důležité je hlídat, aby se stonky v troubě nespálily a po upečení je z jídla odstranit. Použít je můžete i jako ozdobu podávaného pokrmu.
Bylinková sůl na vaření
Oblíbeným dochucovadlem je bylinková sůl. Můžete si vyrobit vlastní se svými oblíbenými bylinkami. Její výroba je totiž velmi jednoduchá. Stonky oblíbených bylinek osušte a najemno rozsekejte v mixéru. Následně pořádně smíchejte s hrubou solí a hotovo. Bylinkovou sůl máte připravenou a použít ji můžete k jakémukoliv pokrmu.
Dresink do svěžích salátů
Jemně nakrájené stonky zalijte trochou olivového oleje, jemně osolte a přidejte oblíbené koření. Důkladně promíchejte, přidejte čerstvou šťávu z citrónu a pikantní dresink k salátům je hotový. Využít stonky bylin můžete i při přípravě marinád.