Vraťte pánvím lesk i funkčnost téměř bez námahy. Budou vypadat jako nové
Milujete smažená nebo opékaná jídla, ale nelíbí se vám, jaké stopy zanechává časté vaření na kuchyňském nádobí?
Obsah
Připečené krusty od oleje patří k těm nejobtížněji odstranitelným výzvám v domácnosti. Ovšem při smažení řízků, přípravě základů na omáčky nebo u oblíbených asijských zeleninových kreací se zkrátka bez použití tuku neobejdete. Nedovolte však, aby se váš kulinářský koníček negativně podepsal na domácím rozpočtu díky neustálé obměně pánvičkové stáje. Stačí znát několik jednoduchých triků a obejdete se i bez drhnutí.
Ubrousky, alobal a pár minut práce
Ano, nic víc opravdu potřebovat nebudete. Začněme s obyčejnými ubrousky proti zapírání (vkládají se do pračky). Do zašpiněné pánvičky nebo hrnce napusťte horkou vodu, přidejte běžný saponát a jako bonus vložte velký ubrousek. Nechte hodinu odstát. Všechna špína by měla jít odstranit téměř bez práce. Role ubrousku sice ještě není zcela objasněna – ovšem rozhodně vám pomůže. Navíc můžete jeho zbytky použít právě k očištění odmočené špíny.
Používáte často zapékací nádoby včetně pánví, jež lze strčit do trouby? Pokud nemají teflonový povrch, pozvěte si při jejich údržbě na pomoc alobal. Zmačkejte ho do menší kuličky a pusťte se do drhnutí. Doporučujeme gumové rukavice, alobal se vám bude lépe držet, navíc se ochráníte před jeho ostrými hranami. Nejlépe se tento postup hodí na skleněné pekáče nebo klasické plechy. Odmočte je, vezměte si k ruce alobal, a všechny nečistoty půjdou dolů raz dva.
Zkombinujte jedlou sodu s octem. Budou se dít divy
Máte pánve vydrhnuté dočista, ale přece jen lze tu a tam narazit na nějakou tu stopu po předchozím vaření? Tak přesně s tímhle vám pomůže osvědčené kuchyňské duo. Soda a ocet společně působí přímo zázračně. Vezměte sodu a nasypte ji na povrch pánve. Na bílou vrstvu poté nalijte jeden díl octa se třemi díly horké vody (doporučujeme měřit na šálky, ale řiďte se velikostí pánve). Špína jednoduše vyšumí a vám už bude poté stačit obyčejná kuchyňská houbička.
Je to sladké, a umí to bojovat se špínou
Věřte nebo ne, na mysli máme právě cukr. Jeho ostré hrany si podobně jako v případě alobalu poradí i s těmi nejodolnějšími nečistotami. Jednoduše pánve odmočte, poté co nejlépe vysušte a nakonec posypte cukrem (vysušení je nutné, aby se cukr nerozpustil). Pak je už celý postup snadný. Hlavní roli v něm hraje kuchyňská houbička, ale i trocha vaší práce. Za pár minut budete mít hotovo.