Vodu z uvařených těstovin za žádných okolností nevylévejte. Moc se to neví, ale dokáže vám hravě ušetřit spoustu času i peněz

Voda z těstovin do odpadu rozhodně nepatří. Namísto toho ji nechte vychladnout a dopřejte svým rostlinám nadstandardní výživu.

i Zdroj fotografie: Pohled 111/ Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0
                   

Spousta lidí utrácí nemalé peníze za drahá speciální hnojiva plná chemikálií, aby rostliny přihnojili. Největší životabudiče a bohaté zdroje živin přitom má většina lidí doma. Jejich používání je navíc nejen ekologičtější, ale i ekonomičtější, protože vás nestojí ani korunu navíc. Podle informací na webu NášDům vám skvěle poslouží i vychladlá voda z těstovin.

Zastavte plýtvání

Jen málokdo to ví, ale ve skutečnosti lze většinu vyprodukovaného organického odpadu znovu využít. To platí nejen v případě čajových sáčků, o jejichž využití jsme psali více už v dřívějším příspěvku na adbz, ale především zbytků ovoce a zeleniny, nebo dokonce vody po vaření některých potravin. Tyto jednoduché vychytávky vám pomohou ušetřit spoustu času i peněz a rostliny vám budou skvěle prospívat.

Jak využít vodu z těstovin

Při vaření těstovin, rýže nebo brambor se do vody uvolňují některé vitamíny a další látky, které obyčejnou vodu přemění na nutričně bohatou zálivku, s jejíž pomocí vyživíte pokojové rostliny i ty na své zahradě. Díky pravidelnému hnojení budou nejen vitálnější, silnější a zdravější, ale také tímto způsobem stimulujete jejich růst a podpoříte vývoj jednotlivých částí.

vaření těstovin iZdroj fotografie: Pixabay
Vodu z těstovin rozhodně nevylévejte – pomůže s hnojením rostlin i s úklidem

Na co si dát pozor

Jak jsme psali už dříve na adbz, vodu z těstovin stačí nechat vychladnout a můžete se pustit do zalévání. Jediný problém by však mohla představovat sůl. Některé citlivější druhy by ani malé množství soli nemusely dobře snášet. Jiným naopak ani slaná voda nedělá problém. Mezi ně patří především aloe vera a další sukulenty. Abyste však vodu z těstovin mohli použít, měli byste ji napřed naředit s vodou v poměru 1 : 1.

Další způsoby využití vody z vaření

Kromě hnojení rostlin lze vodu z vařených brambor, těstovin a rýže využít také při úklidu nebo péči o zdraví, jak potvrzují i informace na stránce BydlímeKvalitně. Naše čtenářka Tereza P. z Hradce Králové ji používá při odmašťování nádobí: Díky škrobu obsaženému ve vodě všechna mastnota snadno pustí. Nádobí tak mám během chvilky dokonale čisté.“ Moje babička ji zase používala na vlasy namísto kondicionéru.

K čemu využíváte vodu z vaření příloh vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
118 lidí právě čte
Zobrazit další články