Jak z citrónů „vymáčknout“ maximum? Omyjte je sodou nebo octem, a pak je zmrazte
Citronová kůra má 10x více vitamínů než dužina, ale její hořká chuť každého od konzumace odradí. Existuje však řešení, které si s touto nepříjemností poradí.
Obsah
Obyčejné citrony jsou vlastně skvělým ovocem, protože obsahují nepřeberné množství vitamínů a živin. Je všeobecně známé, že oblíbená citronová šťáva, přidaná do sklenice vody nebo v chladných dnech do čaje s medem, je pro organismus neuvěřitelně prospěšná. Citronová kůra má dokonce desetkrát více vitamínů, zatímco šťáva samotná obsahuje vitamín C, kůra živiny.
Živiny se zmrazením uchovají
Kůra obsahuje také esenciální olej, který ničí škodlivé bakterie, léčí záněty a bolesti hlavy. Běžně se tepelně zpracované citrony včetně kůry dávají do koláčů, bábovek nebo muffinů, ale proces vaření může způsobit ztrátu až 40 % živin. Když však citron zmrazíte, všechny pro organismus prospěšné živiny se zachovají.
Podle některých zdravotnických expertů mohou citrony dokonce pomoci při prevenci a léčbě rakoviny. Limonoidy, což jsou přírodní sloučeniny nacházející se v ovoci, jako jsou citrony, pomeranče a grapefruity, mohou zabránit a zastavit rozvoj rakovinných buněk. Jedná se také o silné antioxidanty.
Důkladně je omyjte sodou nebo octem
Představa, že byste se ládovali čerstvými celými citrony, není moc lákavá. Kůra má hořkou chuť, takže není o co stát. Zmrazením se však eliminuje. Pokud je tedy chcete využít opravdu celé, dokonce i s peckami, musíte je dát do mrazáku. Pak je nastrouháte a můžete přidat do pokrmů nebo nápojů. Díky tomu získají svěží citrusovou chuť.
Důležité je, abyste citrony zmrazili správně. Hlavně je předtím pořádně umyjte. Ideální je, abyste citrony namočili na pár minut do jedlé sody nebo jablečného octa. Pak je stačí jen opláchnout vodou a dát do mrazáku. Když je poté celé i s peckami nastrouháte, dejte je do formiček, které vložte na mrazák.
Kostka citronového ledu bude po ruce
Kdykoli je budete potřebovat, vezmete kostku citronového ledu, jež dodá skvělou chuť domácí zmrzlině, jogurtu, salátu i omáčce. Můžete je dát jen tak do sklenice vody, čaje, šťávy nebo koktejlu. Kůru v domácnosti využijete i v jiných podobách. Můžete ji rozemlít na prášek a přidat do pokrmů či do cukru, který pak získá jedinečnou vůni.
Pokud chcete mít lepší trávení, můžete citronovou kůru žvýkat. Je také dobrá na bolesti v krku. Jako doplněk stravy pomáhá posílit imunitu a chránit organismus před nachlazením. Kůra obsahuje pektin, který snižuje chuť k jídlu, takže citrony jsou i dobrým pomocníkem při hubnutí.
Jaké tipy máte pro využití citronů?