Jak troubu zbavit nejen nečistot, ale i zápachu | adbz.cz
adbz.cz » Hobby » Trouba bez nečistot a nepříjemného zápachu snadno a bez chemie. Čištění mřížek, dvířek a skla už nebude dřina

Trouba bez nečistot a nepříjemného zápachu snadno a bez chemie. Čištění mřížek, dvířek a skla už nebude dřina

Trouba je velmi často využívaným domácím spotřebičem. Obvykle ale během jejího používání dochází k jejímu znečištění. To při opětovném pečení způsobí vznik nepříjemného zápachu.

cisteni trouby
Zdroj fotografie: Depositphotos

Trouba je ideálním pomocníkem pro přípravu chutných pokrmů a to skoro bez námahy. Pokud ale zanedbáme její čištění, může být zdrojem velmi nepříjemného zápachu. Během pečení totiž často dochází k jejímu zašpinění a při opětovném použití se tyto zbytky jídla připálí a velmi nepříjemně páchnou. To může mít vliv nejen na jídlo, které v troubě připravujeme, ale také na celou naši kuchyň. V ojedinělých případech může vzniknout dokonce i požár. 

Zapomeňte na chemii, sáhněte po octu

Vzhledem k tomu, že v troubě připravujeme pokrmy, které následně jíme, není vhodné na její čištění používat chemické přípravky. Mnohem jednodušším, a dokonce i levnějším řešením je vyrobit si přípravek domácí. Na jeho přípravu budeme potřebovat půl sklenice octa a 1 litr vody. Vzniklý roztok jednoduše nastříkáme do trouby a následně vydrhneme houbičkou. Na odolné skvrny se doporučuje použít větší množství postřiku.

trouba
Zdroj fotografie: Pexels

Můžeme ale využít i techniku za použití tepla. Ocet nalijeme do misky, kterou následně umístíme do vodní lázně. Jakmile bude ocet dostatečně teplý, přemístíme ho v misce přímo do trouby. Troubu jednoduše zavřeme a necháme páru z octa působit. Díky ní totiž dojde k uvolnění nečistot a ty následně půjdou mnohem snadněji setřít. Misku s octem necháme v troubě po dobu alespoň 30 minut. Poté pomocí vlhkého hadříku vnitřek trouby jednoduše otřeme. 

Čištění mřížek, dvířek a skla

Při čištění trouby nesmíme zapomenout ani na mřížky. Velmi často se nám na nich zachycují zbytky potravin a při dalším použití trouby dochází k jejich spálení a ke vzniku nepříjemného zápachu. Na dokonalé vyčištění mřížky budeme znovu potřebovat ocet, který je díky svým dezinfekčním vlastnostem ideálním pomocníkem při úklidu. Mřížku vytáhneme z trouby, umístíme do vany a na celý její povrch nastříkáme roztok připravený z octa a vody. Po chvíli působení mřížku jednoduše otřeme houbou a následně ji osprchujeme studenou vodou. 

zena peceni trouba
Zdroj fotografie: Pexels

Zatímco se bude mřížka ve vaně čistit, můžeme se vrhnout na dveře a sklo. Na tento povrch si vytvoříme roztok, na který použijeme 2 lžíce alkoholu, 2 lžíce octa a 400 mililitrů vody. V případě silného znečištění můžeme do roztoku přidat ještě 1 lžíci jedlé sody. Vzniklý roztok přelijeme do rozprašovače, nastříkáme na dvířka a necháme působit po dobu 15 minut. Poté ho jednoduše setřeme vlhkým hadříkem a sklo vyleštíme suchou papírovou utěrkou. Pokud jsou na dveřích odolné skvrny, předehřejte nejprve troubu na 40° C. 

Zdroj: Cnet