Řízky patří mezi jeden z nejoblíbenějších pokrmů v České republice. Ať už dáváte přednost kuřecím, telecím nebo vepřovým, aby byla jejich chuť nejlepší, nesmíte podceňovat správnou přípravu. Vyplatí se například do strouhanky přidat jednu extra surovinu navíc. Tou zaručeně vykouzlíte gurmánský zážitek, na který jen tak nezapomenete. Ještě po svátcích se budou všichni strávníci olizovat.
Různé směsi strouhanky
Pokud vám zrovna doma strouhanka z rohlíků došla, nemusíte nutně propadat panice. Nahradíte ji například drcenými kukuřičnými lupínky, chipsy tortilla, a dokonce i ovesnými vločkami. V případě, že vaříte i pro celiaky, lze k trojobalu využít kukuřičný nebo bramborový škrob. Kromě toho můžete strouhanku obohatit o sušené bylinky, mletou papriku nebo nastrouhaný parmezán a chuť řízků tak ještě vylepšit. Já zase dávám přednost masu potřenému rozmačkaným česnekem, jak to dělávala moje maminka.
Maso změkčí jedlá soda
Podle webu MagazínDoma spočívá tajemství dokonale měkkého a křehkého řízku, který se téměř rozpadá na jazyku, v jedlé sodě. Buď jí maso posypejte a po 20 minutách spláchněte, nebo na půl hodiny naložte maso do roztoku z 300 ml vody a 3 lžiček jedlé sody a poté opět opláchněte. Tento všestranný bílý prášek má na maso změkčující účinky a díky němu připravíte ty nejlepší řízky, na které budete vzpomínat ještě po Vánocích.
Pokud nejste fanda do zástěr, už jste si při smažení určitě zničili nejedno tričko, nebo popálili ruku. Babička poradila, jak se proti střík…
více
Naše čtenářka Alžběta D. z Hodonína pak přidává jedlou sodu přímo do strouhanky při obalování: „Jedlou sodu mě do trojobalu naučila přidávat maminka, stačí opravdu troška. Jinak už by nám ani nechutnaly.“ Vlastnosti jedlé sody však využijete nejen při smažení, ale i jiném způsobu přípravy masa, které díky ní bude velmi jemné a extra šťavnaté.
Jedlá soda do mletého masa
Pokud se chystáte upéct sekanou nebo usmažit karbanátky, pak nezapomeňte použít jedlou sodu. Její přítomností si mleté maso dokáže zachovat mnohem více vody a během přípravy méně ztmavne. Nemusíte se tak bát jeho vysušení. Na každý 1 kg masa budete přitom potřebovat jen asi čtvrtinu čajové lžičky sody. Tu s masem promíchejte a nechte 15 minut odstát. Poté pokračujte v přípravě podle receptu.
Na co si dát při obalování řízků pozor
Při obalování masa byste se podle webu JídloARadost měli zaměřit také na další suroviny. Namísto hladké mouky sáhněte po polohrubé, protože se tolik nebude lepit. Vajíčka rozkvedlávejte jen mírně, aby nebyla příliš tekutá, a už je více nesolte. Řízky pak smažte v tuku na rozpálené pánvi. Na adbz jsme radili, že ideální je zvolit sádlo, máslu se raději vyhněte. Teplotu a rychlost smažení uzpůsobte druhu a tloušťce masa tak, aby po dosmažení nezůstalo nedodělané.