Také jste si koupili tohle maso? Inspekce důrazně varuje před jeho konzumací, jinak vás neminou pekelné zdravotní potíže
Maso a uzeniny je důležité jíst opravdu čerstvé, nechcete-li se potýkat se zdravotními potížemi. Pozor na nebezpečný vzorek z Frýdlantu.
Co se nákupu potravin týče, je namístě maximální obezřetnost. Ačkoli se prodejci nesnaží vás otrávit, často na svých pultech nabízí zboží, které má to nejlepší již za sebou, mírně řečeno. I já mám jednu nemilou zkušenost, kdy jsem koupila vakuované maso v obchodním řetězci a až doma po rozkrojení jsem zjistila, že toto maso rozhodně není vhodné ke konzumaci. Maso jsem i s účtenkou odvezla nazpět a byly mi vráceny peníze. Je ovšem nutné se ozvat. Podobný případ nyní řešila i Státní zemědělská a potravinářská inspekce ve Frýdlantu.
Zkažené maso poznáte hned
Koupě masa může být ošemetná. „Já vybírám hlavně zrakem. Pokud nemá maso zdravou barvu, rovnou jej zavrhnu,“ napsala svou zkušenost paní Marcela N. z Litvínova. A dobře dělá, jelikož maso, stejně jako uzeniny, by rozhodně nemělo mít tmavou barvu a fleky, uvádí web Atlaso. Nežádoucí je také nažloutlý či našedlý odstín. Je-li maso už na první pohled prazvláštně lepivé, ani to není ten nejlepší kandidát.
Stejně tak to platí i pro uzeniny. Inspekce provádí spoustu kontrol napříč republikou a pod lupou zkoumá výrobky jak velkých řetězců, tak i malých večerek na vesnicích. A ve Frýdlantu formou vzorkování označila jako nebezpečnou potravinu uzenou krkovici bez kosti, která vykazovala nezdravý lepkavý povrch a rovněž značně zapáchala. Byly zjištěny nevyhovující skladovací podmínky. Na podobný případ, kdy balená rýže obsahovala myší exkrementy, redakce adbz upozorňovala v nedávném příspěvku.
Dokonalý úkryt nebezpečných bakterií
Konzumace zkažených výrobků rozhodně není žádoucí a můžete se pak potýkat s nesmírně nepříjemnými zdravotními obtížemi. Maso a uzeniny mohou obsahovat bakterie způsobující salmonelu, případně zde může být přítomna bakterie E. coli. Příznaky infekce mohou trvat i více než týden a zahrnují zvracení, silné průjmy (i krvavé) a bolesti břicha, uvádí web iDnes. Ve vážnějších případech může dojít i k selhání ledvin a úmrtí.
Stejná bakterie může být obsažena také v nepasterizovaném mléku, jak jsme na webu adbz informovali. Dodržování tepelné úpravy je u některých potravin zkrátka nutností.