Smažte bez obav aneb Chytré vychytávky, jak zabránit stříkání horkého oleje: Špetka mouky a je po problému
S několika chytrými triky můžete olej v kuchyni používat zcela bezpečně a smažit jako profesionál!
Obsah článku
„Důvodem, proč olej v pánvi prská, je to, že s ním reaguje voda,“ píše web AllRecipes. „Voda a olej se nemají rádi, takže když se voda odpaří pod povrchem oleje, způsobí to jeho rozstřikování. Pokud tedy zeleninu před přidáním na pánev důkladně nevysušíte, přidáváte do pánve vodu navíc – protože často v samotné zelenině už nějaká je,“ dodává názorný příklad.
Začněte správným výběrem
Ne každý olej na smažení je stejný, jak píše web Frymax: „Různé oleje na smažení mají různé hodnoty tzv. kouřového bodu. Čím jsou vyšší, tím je olej stabilnější a je méně pravděpodobné, že při zahřátí na vysoké teploty vystříkne.“
Před smažením ingredience osušte
Vlhké potraviny jsou hlavními viníky stříkajícího oleje, jak jsme již uvedli. Před vložením do pánve proto všechny vlhké suroviny vždy důkladně osušte papírovými utěrkami. Fungují opravdu dobře a váš komfort v kuchyni se tím zvýší několikanásobně.
Použijte špetku soli nebo mouky
Absorbovat přebytečnou vlhkost může i špetka soli nebo mouky. Stačí je vhodit do horkého oleje a teprve pak začít se smažením. Stejně dobře pomůže i potření povrchu pánve plátkem zázvoru nebo citronu. Přírodní látky obsažené v těchto složkách mohou změnit povrchové napětí oleje a rozstřikování tak výrazně snížit.
Pozor na rozpálení pánve
Začněte s nižší teplotou a olej zahřívejte pomalu, dokud nedosáhne ideální teploty. Prudké zahřátí mívá na prskání oleje také vliv. Potraviny smažte na střední až středně vysoké teplotě. Pokud to přeženete a olej zahřejete příliš, může být náchylnější k prskání, a navíc své jídlo snadněji spálíte. A to byste zcela jistě nechtěli.
Tip od šéfkuchaře
Poslední radu dává šéfkuchař Libor T. z Prahy. „Prskání oleje způsobují i zbytky jídla. Tyto drobky uvolňují vlhkost, což vede k malým „explozím.“ Po každé várce smažení olej kontrolujte a případné nečistoty odstraňujte děrovanou lžící nebo sítkem. Díky těmto jednoduchým pravidlům budete mít smažení pod kontrolou, vaše jídlo bude chutné a kuchyně zůstane čistá.“
udalosti247.cz
Právě teď
udalosti247.cz
15 m
udalosti247.cz
42 m