Kuchařský trik na urychlení krájení hub. Pomůže obyčejná vidlička a škrabka na brambory

Každá příprava hub dá bez ohledu na praxi a šikovnost rukou trochu práce. S tímto trikem se však dá celý proces usnadnit – stačí k tomu pouze vidlička a škrabka.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Je někdo nadšený, když má krájet a sušit houby? Jsou z toho ulepené ruce, hodně nepořádku kolem, navíc některé kousky jsou opravdu titěrné. I sebešikovnějšímu člověku se občas podaří se nepěkně pořezat. Celá činnost pak většinou zabere víc času, než by si kdo přál. Protože jsou však lidé vynalézaví, koluje po internetu trik s vidličkou. Jakmile ten nápad jednou vyzkoušíte, už nebudete houby krájet jinak.

Vidličkový efekt

Potřebujete běžnou vidličku, příhodná bude i škrabka. Ideální taková, která má pohyblivou čepel umístěnou na konci. Co je ale potřeba přesně udělat? Houbu napíchněte na příbor a položte na prkénko či podobný povrch. Pomocí škrabky pak odřízněte tenké plátky. Dle webu Smakosze je nejlepší se pohybovat od vzdálenějšího okraje směrem k sobě. V praxi to bude vypadat jako odstraňování slupky z jakékoli zeleniny. Krájení proběhne během chvilky a prakticky bez námahy.

„Kráječ“ na vejce umí víc než jen dělat kolečka z vajec. Využít se dá i na houby či jahody

Ani sebelepší nůž by k takovému výsledku nepomohl, nehledě na ochranu vlastních rukou. Právě takové tenké plátky se budou krásně hodit na pizzu, do slaného dortu nebo jiného pokrmu. Můžete je také usušit a uschovat k pozdějšímu použití. Na adbz jsme už dříve uvedli, že vhodným způsobem skladování je i zamražení, jen je třeba nenechat v mrazáku houby příliš dlouho. Dalším problémem spojeným s loupáním je modrání hub.

Aby houby neměnily barvu

Houbaři jim přezdívají modráci. Při jakémkoli zásahu se totiž jejich barva mění z původní žluté na tmavě modrou až černou. Protože zbarvují do černa i pokrmy, používali je dle webu Recepty naši předci jako základ i dnes populárního černého kuby. Ten se dělá hlavně na Vánoce jako předkrm. „Všechny modrajícího houby je třeba dostatečně tepelně upravit po dobu minimálně 25 minut. Hlavně hřib kovář, který je v syrovém stavu lehce jedovatý,“ říká Karel M. z Bruntálu.

kuchyň houby cibule iZdroj fotografie: Pixabay

Jak ale předejít otravné změně barvy? Je to jednoduché. Tyto houby je totiž potřeba krájet v ruce přímo pod proudem vody a hned je do ní také házet. V takovém případě zmodrat vůbec nestačí. Nakonec je přeceďte a dejte rovnou do omáčky nebo polévky. Tam přijde na řadu tepelná úprava, která je u nich velmi důležitá. Podcenění těchto kroků může přivodit nevolnosti, zažívací potíže, křeče, nebo dokonce zvracení. Na hřib koloděj také nepožívejte alkohol.

Kterou houbu máte nejraději?

Diskuze Vstoupit do diskuze
112 lidí právě čte
Autor článku

Matyáš Waldmann

Zobrazit další články