Kuchařský trik na urychlení krájení hub. Takhle to dělají profíci
adbz.cz » Hobby » Kuchařský trik na urychlení krájení hub. Pomůže obyčejná vidlička a škrabka na brambory

Kuchařský trik na urychlení krájení hub. Pomůže obyčejná vidlička a škrabka na brambory

Každá příprava hub dá bez ohledu na praxi a šikovnost rukou trochu práce. S tímto trikem se však dá celý proces usnadnit – stačí k tomu pouze vidlička a škrabka.

houbyzampion
Zdroj fotografie: Depositphotos

Je někdo nadšený, když má krájet a sušit houby? Jsou z toho ulepené ruce, hodně nepořádku kolem, navíc některé kousky jsou opravdu titěrné. I sebešikovnějšímu člověku se občas podaří se nepěkně pořezat. Celá činnost pak většinou zabere víc času, než by si kdo přál. Protože jsou však lidé vynalézaví, koluje po internetu trik s vidličkou. Jakmile ten nápad jednou vyzkoušíte, už nebudete houby krájet jinak.

Vidličkový efekt

Potřebujete běžnou vidličku, příhodná bude i škrabka. Ideální taková, která má pohyblivou čepel umístěnou na konci. Co je ale potřeba přesně udělat? Houbu napíchněte na příbor a položte na prkénko či podobný povrch. Pomocí škrabky pak odřízněte tenké plátky. Dle webu Smakosze je nejlepší se pohybovat od vzdálenějšího okraje směrem k sobě. V praxi to bude vypadat jako odstraňování slupky z jakékoli zeleniny. Krájení proběhne během chvilky a prakticky bez námahy.

Ani sebelepší nůž by k takovému výsledku nepomohl, nehledě na ochranu vlastních rukou. Právě takové tenké plátky se budou krásně hodit na pizzu, do slaného dortu nebo jiného pokrmu. Můžete je také usušit a uschovat k pozdějšímu použití. Na adbz jsme už dříve uvedli, že vhodným způsobem skladování je i zamražení, jen je třeba nenechat v mrazáku houby příliš dlouho. Dalším problémem spojeným s loupáním je modrání hub.

Aby houby neměnily barvu

Houbaři jim přezdívají modráci. Při jakémkoli zásahu se totiž jejich barva mění z původní žluté na tmavě modrou až černou. Protože zbarvují do černa i pokrmy, používali je dle webu Recepty naši předci jako základ i dnes populárního černého kuby. Ten se dělá hlavně na Vánoce jako předkrm. „Všechny modrajícího houby je třeba dostatečně tepelně upravit po dobu minimálně 25 minut. Hlavně hřib kovář, který je v syrovém stavu lehce jedovatý,“ říká Karel M. z Bruntálu.

kuchyň houby cibule
Zdroj fotografie: Pixabay

Jak ale předejít otravné změně barvy? Je to jednoduché. Tyto houby je totiž potřeba krájet v ruce přímo pod proudem vody a hned je do ní také házet. V takovém případě zmodrat vůbec nestačí. Nakonec je přeceďte a dejte rovnou do omáčky nebo polévky. Tam přijde na řadu tepelná úprava, která je u nich velmi důležitá. Podcenění těchto kroků může přivodit nevolnosti, zažívací potíže, křeče, nebo dokonce zvracení. Na hřib koloděj také nepožívejte alkohol.