Slepená rýže se dá zachránit. Moje babička používala kousek chleba, ale jsou i další způsoby
Jestli jste už během vaření zaznamenali výrazný sklon rýže se lepit, naděje na dobrou přílohu jsou mizivé. Naštěstí se dá všechno napravit už během tohoto procesu.
Obsah
Slepená rýže je klasickým neduhem její přípravy. A může se to přihodit jak začátečníkovi u plotny, tak i zkušené kuchařce. Všichni totiž děláme chyby a je to v pořádku. Není však v pořádku se z nich nepoučit a opakovat je i nadále. Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že například čínské pokrmy se slepenější rýží počítají. Usnadňuje to totiž její konzumaci pomocí hůlek. Jak ale tento problém vyřešit, a hlavně mu předejít?
Pomozte si prošlým chlebem
Zatuchlý chléb doslova přitahuje jakoukoli přemíru vody. A ta je právě důvodem, proč se vám rýže začne lepit. Během vaření proto přímo na rýži položte několik plátků a po 10–15 minutách si určitě všimnete příjemné změny.
Zásah ledovou vodou, trochu opéct na pánvi
V mnoha případech dovoluje tento postup rýži doslova „resuscitovat“. Vypněte sporák a slijte vodu. Rýži pak propláchněte studenou vodou, klidně i s několika kostkami ledu. Pak vraťte přílohu na plotnu a opět přiveďte k varu. Tentokrát bude všechno v pořádku. Jestli se lepení projevilo tehdy, když už se rýže blíží hotovému stavu, připravte si horkou pánev s rostlinným olejem. Osmažení pomůže příloze udržet si perfektní tvar.
Opláchnutí před samotným varem a poměr složek
Všimli jste si, že rýže na sobě má jakýsi poprašek? Když se převáží, zrnka mají sklon se o sebe třít a vnější škrob se oškrábe. Jakmile se tato vrstva setká s vroucí vodou, změní se v lepivou hmotu. Samotná zrna pak nasávají vodu a opět se k sobě dostávají blíž a blíž. Pak už jim nic nebrání ve vytvoření lepivých cucek. Nejjednodušší řešení je rýži důkladně propláchnout ještě před vařením. Dejte ji do misky a zalijte studenou vodou.
Rukama ji prohrabte – všimněte si, že se voda zakalí – to je všechen ten škrob. Slijte ji a klidně to celé zopakujte, dokud se z ní už nebude nic uvolňovat. Další příčinou je poměr vody a samotné obiloviny. Tohle bude chtít trochu cviku, nemluvě o druzích. Každý z nich totiž potřebuje pro perfektní přípravu trochu jiné množství vody. Zlaté pravidlo je ale 1 šálek rýže na 10 šálků vody pro krátkozrnnou a čtvrtina šálků vody pro dlouhozrnnou.
Nechte rýži také oddechnout
Jedna z nejpřehlíženějších zásad vaření je oddechový čas. Pokud sundáte poklici hned poté, co rýže sotva nasála vodu, zjistíte jediné – nerovnoměrnost. Nahoře budou tvrdá zrna, dole pak slepence. Ještě ale není vše ztraceno, potřebujete ji jen nechat odpočinout. Dejte ji pryč z plotny a vezměte složený suchý ručník. Dejte ho přes hrnec a vraťte poklici na místo. Nasaje přebytečnou vlhkost a zabrání jí také kapat zpátky na zrna.
Takhle nechte hrnec odstát asi 15–20 minut, kdy bude mít vlhkost dost času na to, aby zaplnila prostor rovnoměrně. Propláchnutí vodou, správný poměr rýže a vody. Doveďte k varu, zakryjte pokličkou před snížením teploty a takhle nechte asi 18 minut. Otevřete hrnec, použijte ručník. Nechte dalších 15 minut pracovat. Pak už jen promíchejte vidličkou a můžete ihned servírovat krásně nadýchanou přílohu.