Skladování vánočních perníčků, aby vydržely co nejdéle. Nejlépe poslouží zavařovací sklenice

Tento způsob skladování vánočních perníčků vám zajistí, že zůstanou dokonale chutné a měkké až do Vánoc. Poslouží vám i obyčejná zavařovačka.

i Zdroj fotografie: Pohled 111/ Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0
                   

Sladké voňavé cukroví k Vánocům neodmyslitelně patří. Ať už se rozhodnete upéct jen pár druhů, nebo máte rádi širokou nabídku na svátečním stole, důležitou roli hraje také správné skladování. Perníčky mohou v některých případech ztvrdnout a přijít tak o svou typickou chuť. Abyste tomuto problému předešli, měli byste podle webu MagazínRecepty dodržovat určitá pravidla. Takto vám zaručeně vydrží přes celé svátky.

Důležitou roli hrají suroviny

Jedním z nejdůležitějších faktorů, který byste rozhodně při pečení perníčků neměli podceňovat, je použití těch nejkvalitnějších surovin, což vám zajistí nejen tu správnou chuť, ale hlavně se vám bude s těstem lépe pracovat. Z toho důvodu dodržujte pečlivě poměr surovin a nechte těsto odležet, aby se vám při válení a vykrajování netrhalo jako linecké těsto, o němž si můžete přečíst v dřívějším článku na adbz.

Různé recepty se liší

Každý, kdo už perníčky pekl, má nejspíš svůj oblíbený recept, na který nedá dopustit. Podle použitých surovin se kromě samotné chuti a vůně odvíjí také jejich tvrdost. Některé perníčky mohou být měkké ihned po upečení, jiné potřebují určitou dobu, aby se naležely a postupně změkly. Podle toho byste měli také upravit způsob jejich skladování, jak doporučuje i naše čtenářka Jana D. z Tábora: „Perníčky máme vždy uložené v krabici na studeném místě. Nejčastěji v garáži nebo za oknem.“

ozdobené perníčky iZdroj fotografie: Pixabay
Perníčky uložte do zavařovací sklenice – budou dokonale vláčné

Jak skladovat perníčky

Upečené a nazdobené perníčky se vyplatí skladovat ve vzduchotěsné nádobě. Kromě běžně dostupných dóz nebo uzavíratelných krabiček vám k tomuto účelu skvěle poslouží i zavařovací sklenice. Když do ní navíc perníčky pěkně poskládáte, může vám posloužit i jako hezká vánoční dekorace nebo malý vánoční dárek. Takovou vlastnoručně vyrobenou sladkou pozornost si určitě vychutná každý. Vyhněte se však jejich skladování v lednici, kde vám podle portálu JímeJinak určitě nezměknou.

Upečte si perníkovou chaloupku jako od cukráře. Vydrží vám čerstvá celé týdny a vypadá jako z pohádky

V případě, že máte perníčky obzvlášť tvrdé a máte obavu, že nestihnou změknout včas, přidejte do nádob kousek celozrnného chleba nebo třeba jablko, jak jsme už dříve doporučovali. Perníčky si z nich nasají vlhkost a za pár dní se budou rozpadat na jazyku. Tento trik používá i naše babička a vždy skvěle funguje. Do jablka občas zapíchne hřebíček a perníčky tím získávají jedinečnou vůni.

Jak skladujete perníčky, aby byly co nejlepší, vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
63 lidí právě čte
Zobrazit další články