Skladujte česnek jako naši předci. Po celý rok vám vydrží bez klíčení a hniloby

Bez česneku si většina kuchařů nedokáže vaření představit. Dodá totiž chuť naprosto všemu a neexistuje moc lidí, co by ho nemělo rádo.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Jestli se vám naskytla možnost, koupit si velké množství česneku, ale vy máte strach, že ho nestihnete spotřebovat, už se nemusíte bát. S klidem můžete odkoupit tolik česneku, kolik jen budete chtít. Ale potřebujete vědět, co udělat, aby vám nezačal klíčit nebo hnít. I když, to klíčení ještě není tak špatné, jen už nebude mít tak výraznou chuť, jako čerstvý česnek. Co tedy musíte udělat pro správné uchování česneku?

Je to trošku pracnější, ale stojí to za to

Nejprve si musíte oddělit naprosto všechny stroužky česneku. Poté následuje oloupání všech stroužků, kterých nejspíš bude opravdu dost. Takže pokud se vám to nechce dělat ručně, můžete použít silikonový čistič, který seženete v jakémkoli obchodě. Dost vám to tuto práci usnadní.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Silikonový čistič

Dost lidí už má tento čistič doma, takže ví, jak se používá. Pro ty, kteří vůbec neví, o co jde, tu je jednoduchý návod. Do čističe vložte jeden stroužek česneku, začněte s ním válet po stole a dlaní na něj trošku přitlačte. Tohle dělejte se všemi stroužky česneku. A jestli na oloupaném česneku uvidíte nějaké hnědé nedostatky, jednoduše je odstraňte nožem. Loupání tak budete mít hotové raz dva.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Nyní přijde na řadu mlýnek na maso

Je třeba zkontrolovat, jestli mají stroužky uvnitř nějaké zárodky. Pokud by je totiž měli, je třeba je nožem vyříznout. Kvůli nim by česnek nebyl tak dobrý. Teď si můžete vybrat, jestli česnek protlačíte přes lisovač a nebo použijete mlýnek na maso. Rychlejší to rozhodně bude pomocí mlýnku, takže všechny stroužky pomelte. Připravte si igelitové sáčky a do každého naberte aspoň 3 lžíce česnekové směsi.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Směs v sáčku potom rovnoměrně rozprostřete, aby vám vznikl obdélníkový tvar. Vezměte si pravítko a směs rozdělte na kostky, které budou velké tak, jak uznáte za vhodné. Nyní už jen sáčky vložte do mrazáku a nechte pořádně ztuhnout.

Tak, a máte hotovo

Zmrazený česnek můžete používat třeba celý rok. Je to sice trošku pracnější, ale za to nebudete muset tak často česnek kupovat. Vždy si jen odřízněte, kolik kostek budete potřebovat, a zbytek dáte nazpět do mrazáku. Jen malé upozornění na závěr, raději tyto sáčky nedávejte k mraženému ovoci nebo zelenině, mohly by nepříjemně načichnout.

Tak co, vyzkoušíte tuto chytrou vychytávku?

Zdroj: The Gardener’s Almanac

Diskuze Vstoupit do diskuze
56 lidí právě čte
Autor článku

Ladislav Podešva

Zobrazit další články