Rostliny, které milují kávu: Papriky a okurky jsou po ní chutnější, prospěje ale i růžím či hortenziím
Pokud káva patří mezi vaše oblíbené nápoje, zjistěte, jak ji snadno využít i na své zahradě. Papriky, okurky, ale i některé okrasné druhy květin po ní porostou jako divé.
Obsah
Káva je nejen vynikajícím životabudičem, ale také surovinou, ze které lze snadno a za pár korun připravit extra výživnou hnojicí směs. Díky ní budou rostliny na vaší zahradě zdravé a odolné vůči napadení nemocí, houbových chorob, plísní i škůdců. Dopřejte jim tu nejlepší péči a nahraďte umělá chemická hnojiva touto přírodní alternativou z kávového lógru.
Možné použití hnojiva z kávy
Využití kávy na zahradě je skvělým způsobem, jak rostliny snadno a účinně vyživit, a zároveň využít suroviny i organické zbytky ze své domácnosti. Takto připravené přírodní hnojivo lze použít nejen k zálivce okrasných a užitkových druhů rostlin, ale i těch pokojových. Zjistěte, jak tento výživný nálev snadno připravit, a dopřejte rostlinám dávku potřebných živin.
Jak na hnojení rajčat
Tyto oblíbené plodiny se mohou po kávové sedlině doslova utlouct. Stačí vysušenou směs jednoduše nasypat okolo rostlin a opatrně ji zapracovat pod povrch půdy tak, abyste nepoškodili kořeny. S každou zálivkou se do země budou postupně uvolňovat živiny, a rostliny tak budou moci čerpat z jejich zásob. Navíc pomohou se zadržováním vlhkosti v půdě.
Dopřejte výživu paprikám
Na hnojivo vyrobené z kávového lógru nebo směs z kávové sedliny velmi dobře reagují také rostliny paprik. Jejich plody budou díky kávě mnohem větší a sladší, a celková úroda tak mnohem bohatší. Kávovým hnojivem lze rovněž léčit některé neduhy postihující zeleninu. Vyživíte jí strádající cibuli i česnek a podpoříte růst pozdních ředkviček i dalších odrůd.
Jak hnojit okrasné květiny
Toto hnojivo lze bezpečně použít také k výživě okrasných i pokojových květin. Skvěle se hodí například k výživě hortenzií, begonií, azalek nebo kamélií. Jejich květy budou mnohem krásnější a zářivější. Vyhnout byste se však měli světlým odstínů růží, které by tak mohly ztratit svou původní jemnou barvu a získat mnohem výraznější a sytější odstín.