Tato houba mnoho lidí na první pohled odradí. Ve skutečnosti se jedná o opravdovou pochoutku. Zjistěte, jak tuto houbu co nejlépe připravit a vychutnat si gurmánský zážitek.
Podzim je oblíbeným obdobím především houbařů, kteří nadšeně vyráží na obhlídky lesa s nadějí na co největší úlovek. Existuje však velké množství jedlých i nejedlých druhů, které se kromě vzhledu a tvaru liší i podle způsobu zpracování nebo místa, kde je lze nalézt. I když pýchavka na první pohled nevypadá příliš vábně, ve skutečnosti se jedná o opravdovou delikatesu. Zjistěte, jak tento kousek co nejlépe upravit, abyste si pochutnali.
Na co si dát při sběru hub pozor
Vždy, když vyrazíte na houby, měli byste mít na paměti základní pravidla jejich sběru. Nikdy nesbírejte kousky, o kterých si nejste jistí, jestli vám neublíží. V případě sebemenších pochybností raději hledejte vhodnější kousky. Některé druhy vám mohou způsobit jen drobné žaludeční nevolnosti a trávicí potíže, jiné však vážnou otravu, poškození nervového systému, nebo dokonce smrt.
Pokud patříte mezi nadšené houbaře, pak byste měli znát tyto osvědčené rady, kde ideálně hledat, abyste domů odešli s plným košíkem čerstvýc…
více
Ani jedlé houby nejsou zcela poživatelné, pokud je před konzumací vhodným způsobem nezpracujete. Kromě jejich čištění od zbytků hlíny a dalších nečistot je musíte vždy tepelně upravit. Doba takové přípravy se opět mezi jednotlivými druhy liší. Pokud však doporučený postup nedodržíte, opět si zaděláte na nepříjemné problémy.
Jak poznat pýchavku
Vatovec obrovský neboli pýchavka obrovská je poměrně nezaměnitelná houba. Běžně dorůstá velikosti 10 až 50 cm a její klobouk je nadýchaný a bílý. Postupně se však zbarvuje do žluta a chřadne. Ve stáří pak často praská nebo se bortí. Má velmi výraznou příjemnou vůni. Roste zpravidla od června do listopadu na podloží bohatém na dusík. Nejčastěji ji tak najdete na polích, loukách, pastvinách a v sadech. Nezřídka se schovává i mezi kopřivami.
Sběr a příprava pýchavky
Tento druh houby téměř nikdo nesbírá, protože jen málo lidí ví, jak s ním naložit. Některé kusy jsou navíc opravdu velké a těžké, proto od přenášení svým vzhledem odrazují. Jakmile na pýchavku narazíte, napřed ji důkladně zkontrolujte. Vyplatí se sbírat jen mladé kousky, které poznáte podle zbarvení. Vybírejte jen ty, jež jsou bílé nebo jen světle béžové.
Tuto houbu je možné využít hned několika způsoby. Nejoblíbenějším je nakrájet ji na tenké plátky, obalit v mouce, vajíčku a strouhance a usmažit jako řízek. Skvěle se však hodí i do různých omáček nebo houbových polévek. Pokud vatovec nakrájíte na malé kousky a podusíte s cibulkou, lze jej využít jako houbovou náplň do pirožek nebo jiných dobrot.