Prodloužení trvanlivosti cibule: V silonkách vydrží čerstvá několik týdnů

Zjistěte, jaký je ideální způsob skladování cibule, aby vám vydržela čerstvá i několik týdnů. K tomuto účelu vám skvěle poslouží silonky.

i Zdroj fotografie: Kolforn/ Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0
                   

Cibule je jednou z nejzákladnějších potravin, které se vždy vyplatí mít doma po ruce. Oblíbená je nejen pro svou lehce pikantní chuť, s kterou ochutíte téměř jakékoliv jídlo, ale také pro velké množství vitamínů a dalších prospěšných látek, jimiž velmi pozitivně působí na lidské zdraví. Obzvlášť cenným pomocníkem je v chřipkovém období. Aby vám její zásoba vydržela uložená co nejdéle, musíte jí však vytvořit správné podmínky.

Jak správně skladovat potraviny

Požadavky na uskladnění jednotlivých druhů ovoce a zeleniny se mohou mírně lišit, přesto existují základní pravidla, na která se rozhodně nevyplatí zapomínat. Důležité je vždy zajistit uloženým kusům dostatečnou výměnu vzduchu, zabránit hromadění přebytečné vlhkosti a nekombinovat určité druhy. Zejména jablka při dozrávání uvolňují ethylen, který by mohl způsobit přezrávání nebo vznik hniloby u sousedních plodů.

Jak skladovat cibuli

Ve správných podmínkách vám cibule vydrží několik týdnů, dokonce i celou zimu. Tato kořenová zelenina potřebuje chladné a temné prostředí, přesto se její skladování v lednici nedoporučuje. Příliš velké množství vlhkosti vede ke vzniku hniloby a plísní. Skvěle se však cibuli daří v dobře větraném sklepě nebo na dně spižírny, kde jsou teploty zpravidla nižší a vzduch daleko sušší.

hromada cibule iZdroj fotografie: Piqsels
Jak skladovat cibuli co nejdéle

Jak cibuli správně uložit

Základem úspěchu je nejprve důkladná kontrola jednotlivých kousků. Ať už ukládáte zeleninu koupenou nebo sklizenou z vlastní zahrádky, vždy skladujte jen zdravé a čerstvé kousky, které nenesou žádné známky poškození. Jemně znehodnocené zpracujte co nejdříve. V žádném případě z cibule neodstraňujte její slupku. Ta jí slouží jako přirozená ochranná vrstva a zabraňuje jejímu napadení různými bakteriemi, nemocemi nebo houbovými chorobami.

Zelenina a ovoce, které se musí skladovat odděleně. Jinak se s absolutní jistotou do pár dní zkazí

Zkontrolovanou zeleninu byste neměli ukládat do plastových sáčků nebo tašek, kde může docházet k jejímu zapaření. Raději sáhněte po papírových pytlících nebo dřevěných bedýnkách či košících, které jsou mnohem prodyšnější. Velmi účinným pomocníkem vám také mohou být obyčejné silonové punčocháče. S jejich pomocí vám cibule vydrží čerstvá opravdu dlouho a lze ji mít neustále po ruce.

Jak použít silonky při skladování cibule

K tomuto účelu vám poslouží jakékoliv staré silonové punčocháče. Stačí jednoduše do nohavice vložit cibuli a zavázat nad ní uzel. Poté přidejte další cibuli a pokračujte, dokud celou nohavici nenaplníte. Stejně pak pokračujte i s druhou nohavicí. Jakmile máte hotovo, zavěste punčocháče na libovolné dobře větrané místo. Využít lze záclonovou garnýž nebo do stěny zatlučte háček či hřebík.

Jak na vázání cibulových copů

Jak skladujete cibuli, aby vydržela co nejdéle?

Zdroj: Genialne
Diskuze Vstoupit do diskuze
68 lidí právě čte
Zobrazit další články