Prodloužení trvanlivosti cibule o 4 týdny. Skvěle funguje věc ze šatníku
adbz.cz » Hobby » Prodloužení trvanlivosti cibule: V silonkách vydrží čerstvá několik týdnů

Prodloužení trvanlivosti cibule: V silonkách vydrží čerstvá několik týdnů

Zjistěte, jaký je ideální způsob skladování cibule, aby vám vydržela čerstvá i několik týdnů. K tomuto účelu vám skvěle poslouží silonky.

cibule
Zdroj fotografie: Kolforn/ Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Cibule je jednou z nejzákladnějších potravin, které se vždy vyplatí mít doma po ruce. Oblíbená je nejen pro svou lehce pikantní chuť, s kterou ochutíte téměř jakékoliv jídlo, ale také pro velké množství vitamínů a dalších prospěšných látek, jimiž velmi pozitivně působí na lidské zdraví. Obzvlášť cenným pomocníkem je v chřipkovém období. Aby vám její zásoba vydržela uložená co nejdéle, musíte jí však vytvořit správné podmínky.

Jak správně skladovat potraviny

Požadavky na uskladnění jednotlivých druhů ovoce a zeleniny se mohou mírně lišit, přesto existují základní pravidla, na která se rozhodně nevyplatí zapomínat. Důležité je vždy zajistit uloženým kusům dostatečnou výměnu vzduchu, zabránit hromadění přebytečné vlhkosti a nekombinovat určité druhy. Zejména jablka při dozrávání uvolňují ethylen, který by mohl způsobit přezrávání nebo vznik hniloby u sousedních plodů.

Jak skladovat cibuli

Ve správných podmínkách vám cibule vydrží několik týdnů, dokonce i celou zimu. Tato kořenová zelenina potřebuje chladné a temné prostředí, přesto se její skladování v lednici nedoporučuje. Příliš velké množství vlhkosti vede ke vzniku hniloby a plísní. Skvěle se však cibuli daří v dobře větraném sklepě nebo na dně spižírny, kde jsou teploty zpravidla nižší a vzduch daleko sušší.

hromada cibule
Zdroj fotografie: Piqsels
Jak skladovat cibuli co nejdéle

Jak cibuli správně uložit

Základem úspěchu je nejprve důkladná kontrola jednotlivých kousků. Ať už ukládáte zeleninu koupenou nebo sklizenou z vlastní zahrádky, vždy skladujte jen zdravé a čerstvé kousky, které nenesou žádné známky poškození. Jemně znehodnocené zpracujte co nejdříve. V žádném případě z cibule neodstraňujte její slupku. Ta jí slouží jako přirozená ochranná vrstva a zabraňuje jejímu napadení různými bakteriemi, nemocemi nebo houbovými chorobami.

Zkontrolovanou zeleninu byste neměli ukládat do plastových sáčků nebo tašek, kde může docházet k jejímu zapaření. Raději sáhněte po papírových pytlících nebo dřevěných bedýnkách či košících, které jsou mnohem prodyšnější. Velmi účinným pomocníkem vám také mohou být obyčejné silonové punčocháče. S jejich pomocí vám cibule vydrží čerstvá opravdu dlouho a lze ji mít neustále po ruce.

Jak použít silonky při skladování cibule

K tomuto účelu vám poslouží jakékoliv staré silonové punčocháče. Stačí jednoduše do nohavice vložit cibuli a zavázat nad ní uzel. Poté přidejte další cibuli a pokračujte, dokud celou nohavici nenaplníte. Stejně pak pokračujte i s druhou nohavicí. Jakmile máte hotovo, zavěste punčocháče na libovolné dobře větrané místo. Využít lze záclonovou garnýž nebo do stěny zatlučte háček či hřebík.

Jak na vázání cibulových copů