V Japonsku připravují vejce úplně jinak. Pokud vás omrzela míchaná vajíčka, zkuste je udělat v naběračce

Vajíčka jsou velmi populárním jídlem snad v každé kultuře. Dají se připravit na mnoho různých způsobů a lze je servírovat ke snídani, obědu i večeři.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Vejce jsou jistě stálicí snídaňového stolu, vzhledem k jejich nekonečné všestrannosti přípravy. Vše záleží na tom, jak je vaříte. Ať už jste v tom úplným nováčkem, nebo máte za sebou nějakou praxi a jste připraveni na něco pokročilejšího, existuje způsob jejich přípravy, který je pro vás ten pravý. Vejce jsou nejen velmi chutná, ale obsahují spoustu živin, jako jsou vitamíny A, D, celá škála vitamínů B a minerály fosfor, vápník, selen a železo.

Více známé varianty přípravy vejce

Mezi klasiky v přípravě vajíček určitě patří varianta naměkko a natvrdo. Zde je rozdíl v přípravě pouze v tom, jak dlouho je necháte vařit ve vodě. Rovněž oblíbenou českou stálicí jsou i míchaná vejce. Do nich si můžete navíc přidat všechno, co máte rádi, od různé zeleniny přes houby, slaninu či sýr. Fantazii se meze rozhodně nekladou.

Vařená vejce iZdroj fotografie: Depositphotos

Další oblíbenou variantou přípravy je i volské oko, které lze servírovat samotné nebo jako přílohu k různým jídlům, v Čechách je oblíbené třeba k přívarkům. Také hodně populární je omeleta, tu je možné se salátem a náplní servírovat i jako hlavní jídlo dne. Dnes se srolované a plněné variantě omelety už zvykne říkat fritata. Jak se zdá, hranice mezi tím, kde začíná jedna varianta přípravy a jiná končí, jsou velmi křehké.

Netradiční japonská delikatesa

Japonci vaří vejce k snídani úplně jinak. Pokud vás už nudí obyčejná míchaná vajíčka, zkuste si uvařit japonskou verzi tohoto jídla. K přípravě takového neobvyklého jídla potřebujete pánev a naběračku. Z přísad potřebujete vejce, sůl a koření dle chuti. Nejprve nalijte vodu do pánve (asi 3-4 cm) a rozpalte ji na hořáku.

Do naběračky nalijte jedno vejce. Spusťte ji do varné pánve, ale ujistěte se, že se do ní nedostane voda. Jakmile vejce úplně zbělá (asi po 10 vteřinách), dávejte pomalu naběračku hlouběji. Po chvíli vejce podeberte a ponořte jej do vody úplně. Tímto způsobem se připravuje ještě několik minut. Pokud rádi vaříte doměkka, držte jej v naběračce 1,5–2 minuty. Poté vyndejte z vody, osolte, přidejte koření a máte hotovo.

Jaký je váš oblíbený způsob přípravy vejce?

Zdroj: TheSpruce

Diskuze Vstoupit do diskuze
50 lidí právě čte
Zobrazit další články