Jak vylepšit chuť míchaných vajíček: Kouzlo je ve způsobu míchání žloutků a bílků

Míchaná vajíčka patří mezi oblíbená jídla, která umí uvařit snad úplně každý. Ale vaří je všichni správně?

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Míchaná vajíčka jsou častou volbou, pokud hledáte rychlou a jednoduchou snídani, která vás dobře zasytí. Na jejich přípravě není zdánlivě nic složitého, ovšem i tak jednoduchý recept se dá snadno pokazit, ale samozřejmě také vylepšit. Existují různé tipy, díky nimž budou míchaná vajíčka vláčnější a mnohem chutnější. Za vyzkoušení nic nedáte, můžete jen potěšit své chuťové pohárky.  

Základem je správná barva a konzistence 

První, čeho si všimnete, pokud dostanete na talíř porci míchaných vajíček, je určitě jejich barva a také konzistence. Správně umíchaná vajíčka mají mít sytě žlutou barvu a tvořit jemně hrudkující strukturu. Někdy se stane, že vlivem vysokých teplot vajíčka vyschnou a ztratí svoji vláčnost. Jsou jednoduše příliš suchá a už si na nich nepochutnáte jako obvykle. Proto by vajíčka na plotně neměla být příliš dlouho, ideálně je hned po vložení na plotýnku začít zvolna promíchávat.  

V zásadě není úplně podstatné, na čem míchaná vajíčka smažíte. Volit můžete mezi máslem, olejem, nebo slaninou a výsledek bude vždy podobný, pokud dodržíte následující postup. Důležitý je způsob míchání vajec. Jako první byste tedy měli na pánvi nechat rozpustit tuk a pak přidat vejce. Vtip spočívá v tom, míchat zpočátku pouze bílky a žloutky nechat mírně stranou.   

Míchaná vajíčka, za která by se nemusel stydět ani šéfkuchař 

Až když se samotné bílky propojí do správné konzistence, rozmíchejte žloutky a dodejte své snídani tu správnou žlutou barvu a patřičnou vlhkost. Tímto způsobem připravíte ta nejlepší míchaná vejce, za která by se nemusel stydět ani šéfkuchař v lepší restauraci. Teď už zbývá vajíčka dochutit patřičným kořením, nejlépe solí a pepřem, a můžete se pustit do jídla.  

tři vejce v misce i

Pokud chcete své snídani dodat ještě větší šmrnc, nebojte se vejce dochutit různými ingrediencemi, které máte pravděpodobně doma, ale třeba vás nenapadlo je do vajíček přidat. Vynikající jsou míchaná vajíčka smažená na jemně nakrájené cibulce a dochucená čerstvou pažitkou. Zkusit můžete i trochu nezvyklou alternativu míchaných vajíček a přidat k nim lososa či avokádo. Zkrátka v tomto případě se fantazii meze nekladou.  

Jak často si doma připravujete míchaná vejce?

Diskuze Vstoupit do diskuze
104 lidí právě čte
Autor článku

Marie Möglichova

Zobrazit další články