3 kroky ke šťavnaté pečínce: Ověřená metoda michelinských kuchařů, jak si poradit s velkým kusem masa jakéhokoli druhu

Konzumace masa v jakékoliv podobě je v Česku běžným standardem. Nejí ho pouhé čtyři procenta lidí. Když přemýšlíte, čím pohostit návštěvu, je maso výtečnou volbou.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Pokud čekáte větší společnost a přemýšlíte, čím ji pohostit, vsaďte na maso a jako přílohu zvolte zeleninu. To je zárukou, že všichni odejdou spokojení. A navíc jde o zdravé jídlo. Je pravdou, že příprava pořádného fláku masa může vypadat složitě a ošemetně, ale nemějte obavy. Ve skutečnosti jde o velmi jednoduchou záležitost, kterou zvládnete ve třech krocích. Maso vlastně jen okořeníte nebo namarinujete, upečete a necháte odpočinout.

Když čekáte hosty, vsaďte na maso

Udržte nervy na uzdě, protože nikdo od vás neočekává načančané talíře s miniporcemi hodnými michelinských šéfkuchařů. Každý se chce prostě jen dobře najíst. A zhruba 96 procent Čechů jí maso, takže se už jen soustřeďte na to, jak ho připravit, aby bylo křehké, chutné a šťavnaté. A vy kvůli tomu nemuseli strávit v kuchyni celý den. Při větší společnosti myslete i na to, že ne každý jí drůbež nebo hovězí, takže mějte v záloze nějakou alternativu. Ukážeme vám, jak jednoduše připravíte různé druhy masa.

Kuřecí maso

Celé kuře vydatně osolte, opepřete a dejte ho přes noc do ledničky. Před příchodem hostů ho vložte do trouby vyhřáté na 160 °C. Doba pečení závisí na velikosti kuřete, ale obecně se bude péct asi hodinu až hodinu a půl. Pokud kůže začne rychle tmavnout, přikryjte ji alobalem. Když zůstává světlá, na posledních 10 minut pečení zvyšte teplotu v troubě na 230 °C. Zda je maso dobře propečené, poznáte, když do kuřete zabodnete teploměr a ukáže 74 stupňů. Před podáváním nechte kuře 10 minut odpočinout.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Vepřové maso

Nejpopulárnějším kusem vepřového jsou kotlety. Maso můžete okořenit, osolit, opepřit a dát přes noc do lednice. Až přijde čas hostiny, předehřejte troubu na 190 stupňů. Do zapékací misky dejte kotletu tukem nahoru. Můžete přidat cibuli, mrkev, celer a česnek, ale hodí se i jablka. Dejte pozor na to, abyste maso nepřepekli. Chcete, aby bylo křehké a šťavnaté. Docílíte toho, když teploměr vystoupá k 63 stupňům. Pak maso vyndejte, nechte 10 minut odpočinout a nakonec ho nakrájejte na plátky.

Hovězí maso

Hovězího masa se spousta hospodyněk bojí, protože není nejlevnější a výsledek bývá nejistý. Pokud máte dost času před příchodem strávníků, upečte ho pod alobalem. Tato metoda se hodí prakticky pro všechny druhy hovězího masa. Osolte ho, opepřete a okořeňte a dejte přes noc do lednice. Pak ho vložte do trouby, můžete přidat třeba zeleninu nebo houby, přikryjte alobalem a pečte při 170 °C zhruba 3,5 až 4 hodiny. Maso se bude rozpadat. Nechte ho chvíli odpočinout a pak ho nakrájejte.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Jehněčí maso

V české kuchyni se jehněčí podobně jako třeba zvěřina nepřipravuje často. Počítejte s tím, že některým strávníkům nemusí být po chuti. Pokud ho budete připravovat, kupte jehněčí kýtu bez kosti. Vyberte koření, které se k tomuto druhu masa hodí, osolte ho a opepřete a dejte přes noc do lednice. Druhý den jej vložte do trouby a pečte při 230 stupních asi 1 až 1,5 hodiny. Když na teploměru bude 63 stupňů, jehněčí můžete vyndat z trouby, nechat odpočinout a nakrájet na tenké plátky.

Jaké triky máte na pečení masa v celku?

Zdroj: NYTimes
Diskuze Vstoupit do diskuze
69 lidí právě čte
Zobrazit další články
JakZdravě.cz
JakZdravě.cz
Jak provést domácí klystýr: Kdy je to skutečně potřeba a za jakých okolností je lepší se mu vyhnout
DámskýDeník.cz
DámskýDeník.cz
Může masážní pistole pomoci zmírnit celulitidu?
Události247.cz
Události247.cz
Velké firmy začínají propouštět po tisících. Zaměstnanci se bojí, co přijde dál
VědaŽivě.cz
VědaŽivě.cz
Proč se kočky bojí okurek: Jedna z teorií říká, že jim připomíná zvíře, které je jejich dávným nepřítelem