Přeměňte špalek na vařič za 15 minut. Výrobu oblíbené finské svíčky zvládnou i méně zruční

Finská svíčka je daleko lepší než fádní táborák. Naučte se ji sami vyrobit, není to nic složitého a rozhodně na ostatní zapůsobíte nevšední podívanou.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Při kempování, na chatě nebo při rybaření jistě oceníte finskou svíčku. Jde o menší oheň vyrobený ze špalku nebo polena. Používá se k osvětlení, vaření, ohřevu a také k plašení zvěře. Jde o zajímavou a jednoduchou náhradu tradičního ohniště. Zvládnete si ji vyrobit sami za zhruba čtvrt hodiny. Stačí, když si připravíte pilku nebo sekeru, případně motorovou pilu, drát a poleno, z něhož svíčku vyrobíte.

Potřebujete poleno, sekeru a drát

Postup je jednoduchý. Najděte suché poleno bez suků o průměru 10 až 40 cm. Dřevo může být jakékoliv, ale nejlepší je dobře vysušená osika. Když hoří, je plamen rovnoměrný a bezbarvý. Pokud svíčku chcete použít k vaření, zvolte raději silnější a kratší poleno, aby déle hořelo. Špalek rozsekejte na 4 až 6 částí. V každém kusu odstraňte střed tak, aby při zpětném sestavení špalku vznikl v jeho středu otvor o průměru 5 až 7 cm.

Svažte poleno zpět do původního tvaru drátem. Pevně, aby mezer bylo co nejméně. Do otvoru ve středu dejte pro podpal piliny nebo březovou kůru. Podle toho, jak je ve středu rozmístíte, bude finská svíčka hořet. Dáte-li je do horní části, oheň bude hořet slabě a dlouho. Pokud kůru dáte na dno, oheň bude silný, ale svíčka dlouho nevydrží. Nejlepší je umístit piliny nebo kůru doprostřed. Dbejte také na to, aby byl zajištěn tah pro hoření. Svíčku položte na kameny nebo polena a máte hotovo.

Finskou svíčku můžete použít opakovaně

Na výrobu finské svíčky můžete použít i motorovou pilu. Ve špalku s její pomocí udělejte drážky, které budou končit několik centimetrů nad dolním okrajem polene. Nepřeřízněte špalek úplně. Stačí tři řezy napříč a máte šest drážek. Obě finské svíčky můžete použít k vaření. Regulovat sílu plamene můžete tak, že zespodu zablokujete přísun vzduchu čímkoli co je po ruce, například i zeminou nebo sněhem. Nahoru můžete dát plát, na kterém budete vařit. I tím lze hoření regulovat.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Jídlo se připravuje na horkém kouři, protože oheň finské svíčky zevnitř spíše doutná, než hoří. Vzduchový uzávěr také slouží k zhasnutí svíčky, pokud ji už nepotřebujete. Pak ji znovu můžete zapálit. Když se vám nechce do výroby této svíčky, můžete si udělat tradiční oheň. Nejoblíbenějším způsobem je naskládat dřevo do tvaru kužele a doprostřed dát podpalovač. Buďte opatrní a dodržujte protipožární opatření. Mějte na paměti, že na spoustě míst v přírodě je zakládání ohně zakázané.

Jaké tipy na rozdělání ohně při kempování máte?

Zdroj: TheSpruce

Diskuze Vstoupit do diskuze
124 lidí právě čte
Zobrazit další články