Staré české přísloví říká, že polévka je grunt. Jde skutečně o stravovací základ, který se v nějaké podobě ujal po celém světě. Její skladování má svá pravidla.
Polévka se při špatném skladování může poměrně rychle zkazit. Navíc u ní nehrozí, že by část byla v pořádku a část špatná. Je to tekutina, tudíž efekt zasahuje celý pokrm najednou. Na druhou stranu pokud je dostatečně sytá, dokáže nahradit i celé jídlo. Hodně vývarů se dá navíc konzumovat s pečivem, což z nich udělá prakticky celý oběd. Ale ať už jste udělali gulášovou, ostrou česnečku nebo hovězí vývar, chcete si na této dobrotě určitě pochutnat i za pár dní.
Základy skladování polévek
Uvaříte-li opravdu hodně polévky (čehož se nebojte), je potřeba ji rozdělit na několik porcí. Ty pak skladujte v lednici nebo rovnou v mrazáku. Dle NápadyNávody je však třeba vždycky počkat, až polévka úplně vychladne. Stačí pokojová teplota, nenechávejte ji tak však déle než 2 hodiny. Necháte-li ji přes noc venku, například na balkoně, může vám prudká změna počasí zkazit i právě uvařený pokrm. Skladování pak záleží na tom, jak rychle plánujete celý objem sníst. Pokud rychle, stačí lednice.
V takovém případě můžete polévku nechat i v hrnci, nádobou s pevným víkem se však nedá nic zkazit. Dávejte ji spíše do horních polic, tam je totiž teplota stabilnější. Čerstvá takto vydrží i 4 dny. Zkáza jídla se pozná podle chuti, u polévky lze zachytit tzv. „náběh“. Není tedy zcela kyselá, ale už nemá ani původní chuť. V této fázi není přímo závadná, mohou vás však potkat lehké potíže s trávením. U dlouhodobého skladování je jasným řešením umístění v mrazáku.
Správné zmrazení polévky
Vynikajícím prostředkem k mrazení polévek jsou prázdné kbelíky od bílého jogurtu. Uvnitř nechte asi 3 cm volného prostoru, protože tekutiny mrazem nabývají na objemu. Jak uvádí Kupi, vydrží vám takto asi 2–3 měsíce. Vaříte-li veganskou polévku, je maximem i půl roku. Tyto informace ovšem neberte jako záruku, v případě každého jídla jsou nejlepším detektorem vaše smysly. Jakmile se setkáte s odlišnou chutí nebo barvou, polévku nejezte.
Držte se rady světoznámých šéfkuchařů a vykouzlete ze svého všedního vývaru zdraví prospěšnou a vitamíny nabitou bombu. Do polévky stačí při…
více
Dejte si také pozor na správné uspořádání mrazáku, už jsme se o něm na adbz zmiňovali. Faktem zůstává i skutečnost, že ne každá polévka se na zamrazení hodí. Nejlepší jsou vývary, vyhněte se polévkám s bramborami. „Bramborám mrazák vůbec nesvědčí, vyleze z toho jen taková hmota bez chuti a barvy,“ podotýká Růžena R. z Bučovic. Při návratu do normální teploty přesuňte skladovací box z mrazáku do lednice a nechte polévku přes noc rozmrzat.