Už žádný neposedný pečící papír. Před vložením plechu do trouby ho navlhčete vodou

Kroucení a vlnění pečicího papíru zbytečně ztěžuje vaše pečení. Naštěstí existuje jednoduchý trik, díky kterému se problému na dobro zbavíte.

i Zdroj fotografie: Pohled 111/ Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0
                   

Pečicí papír je báječný vynález, který vám v kuchyni ušetří velké množství práce. Díky němu nebudou vaše plechy špinavé a koláče a buchty se na ně nebudou lepit. Jedinou nevýhodou tohoto vychytaného vynálezu je jeho netvárnost a nepřilnavost na povrch plechu. Každý, kdo se někdy pokoušel pečicí papír na plech nainstalovat, ví, že to není jen tak. Díky jednouchému triku je však s tímto problémem navždy konec.

Pečicí papír jednoduše zmačkejte do kuličky

Pečicí papír se běžně prodává namotaný v ruličce, když ho však chcete použít, všelijak se kroutí, vytáčí a na plechu prostě vůbec nedrží. Tento problém odpadá, když ho chcete použít jen kousek – třeba do toustovače. Což je ostatně skvělé usnadnění přípravy toustů – jak jsme psali na adbz, plát pečícího papíru stačí vložit mezi plotýnky a tousty už se vám na toustovač nikdy nenalepí. Jak ale postupovat u klasického plechu?

Podle všeho stačí pečicí papír, ustřižený přesně na požadovanou velikost, lehce namočit pod tekoucí vodou a poté ho zmačkat do kuličky. Navlhčený pečicí papír pak znovu rozviňte a položte na plech. Díky této manipulaci se papír stane mnohem více tvárnějším a položit ho na plech už proto nebude problém.

keksy na plechu iZdroj fotografie: Pexels
Většina hospodyněk si pečení bez pečicího papíru neumí představit

Zkuste podmáznout rohy plechu těstem

Web TopRecepty pak radí pečicí papír položit na plech a nehtem nebo jiným ostrým předmětem přejet přes vnitřní hranu plechu a naznačit tak ohyb papíru. Tak bude papír na plechu mnohem lépe držet. Paní Květa K. z Hradce Králové pak přichází s další vychytávkou: „Každý rok peču sedm druhů cukroví a bez pečícího papíru by to opravdu nešlo. Rohy papíru vždy podmáznu trochou těsta nebo postříkám malinko vodou. Papír se pak nekroutí a drží na plechu jako přibitý.

Pečicí papír má 2 neotřelé možnosti využití. Opraví rozbitý zip a poslouží jako elegantní balicí papír na dárky

Díky pečicímu papíru můžete vaše pečené maso či rybu udržet také mnohem více šťavnaté. Dle webu iReceptář stačí z pečicího papíru vytvarovat kapsičku, kterou vložíte na větší plech, a veškerá šťáva se pak do ní zachytí. Uvidíte, že ani kapka šťávy nepřijde zbytečně nazmar.

Jak využíváte pečicí papír vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
54 lidí právě čte
Autor článku

Marie Möglichova

Zobrazit další články