Neposedný pečíčí papír bude minulostí. Pomůže speciální fíg
adbz.cz » Hobby » Už žádný neposedný pečící papír. Před vložením plechu do trouby ho navlhčete vodou

Už žádný neposedný pečící papír. Před vložením plechu do trouby ho navlhčete vodou

Kroucení a vlnění pečicího papíru zbytečně ztěžuje vaše pečení. Naštěstí existuje jednoduchý trik, díky kterému se problému na dobro zbavíte.

pecici papir
Zdroj fotografie: Pohled 111/ Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Pečicí papír je báječný vynález, který vám v kuchyni ušetří velké množství práce. Díky němu nebudou vaše plechy špinavé a koláče a buchty se na ně nebudou lepit. Jedinou nevýhodou tohoto vychytaného vynálezu je jeho netvárnost a nepřilnavost na povrch plechu. Každý, kdo se někdy pokoušel pečicí papír na plech nainstalovat, ví, že to není jen tak. Díky jednouchému triku je však s tímto problémem navždy konec.

Pečicí papír jednoduše zmačkejte do kuličky

Pečicí papír se běžně prodává namotaný v ruličce, když ho však chcete použít, všelijak se kroutí, vytáčí a na plechu prostě vůbec nedrží. Tento problém odpadá, když ho chcete použít jen kousek – třeba do toustovače. Což je ostatně skvělé usnadnění přípravy toustů – jak jsme psali na adbz, plát pečícího papíru stačí vložit mezi plotýnky a tousty už se vám na toustovač nikdy nenalepí. Jak ale postupovat u klasického plechu?

Podle všeho stačí pečicí papír, ustřižený přesně na požadovanou velikost, lehce namočit pod tekoucí vodou a poté ho zmačkat do kuličky. Navlhčený pečicí papír pak znovu rozviňte a položte na plech. Díky této manipulaci se papír stane mnohem více tvárnějším a položit ho na plech už proto nebude problém.

keksy na plechu
Zdroj fotografie: Pexels
Většina hospodyněk si pečení bez pečicího papíru neumí představit

Zkuste podmáznout rohy plechu těstem

Web TopRecepty pak radí pečicí papír položit na plech a nehtem nebo jiným ostrým předmětem přejet přes vnitřní hranu plechu a naznačit tak ohyb papíru. Tak bude papír na plechu mnohem lépe držet. Paní Květa K. z Hradce Králové pak přichází s další vychytávkou: „Každý rok peču sedm druhů cukroví a bez pečícího papíru by to opravdu nešlo. Rohy papíru vždy podmáznu trochou těsta nebo postříkám malinko vodou. Papír se pak nekroutí a drží na plechu jako přibitý.

Díky pečicímu papíru můžete vaše pečené maso či rybu udržet také mnohem více šťavnaté. Dle webu iReceptář stačí z pečicího papíru vytvarovat kapsičku, kterou vložíte na větší plech, a veškerá šťáva se pak do ní zachytí. Uvidíte, že ani kapka šťávy nepřijde zbytečně nazmar.