Nálepky na ovoci prozrazují informace o jeho závadnosti: Jak nekupovat plody plné pesticidů
Máte rádi zdravý způsob života, a proto dáváte přednost raději ovoci a zelenině, než čokoládě a chipsům? Pak je tento článek přesně pro vás, aneb jak na to, aby bylo ovoce ještě zdravější.
Při koupi ovoce a zeleniny můžete studovat víc, než jen jeho cenu. Málokdo ví, že nálepky nalepené například na banánech a různé štítky u ovoce a zeleniny s sebou nesou zprávu, kterou neumí rozšifrovat jen tak někdo. Ve skutečnosti v sobě ukrývají informaci, jakým způsobem byly vypěstovány, a kolik tedy obsahují hnojiv jako jsou pesticidy a jiné chemikálie.
Rozdíly ve způsobu zemědělství
Pokud má nálepka na sobě kód ze čtyř číslic a začíná číslem tři nebo čtyři, pak bylo ovoce vypěstováno na principu intenzivního zemědělství. Což v praxi znamená, že pro urychlení jeho růstu a zrání byla velmi pravděpodobně použita hnojiva. Ta často obsahují právě pesticidy a jiné podobné chemikálie. Takové ovoce vám tedy nejspíš moc velkou službu neudělá.
Naopak pokud na svém oblíbeném ovoci najdete nálepku s pětimístným kódem začínajícím číslem devět, můžete se začít radovat. Takové ovoce, například tedy banány, byly pěstovány přirozeným způsobem bez použití zbytečného hnojiva, a jsou tedy zdraví velmi prospěšné. Začíná-li pětimístný kód číslem osm, produkt je velmi pravděpodobně geneticky modifikován. Je tedy v podstatě vypěstován v laboratoři a k přirozeným podmínkám k růstu přístup neměl.
Někdy se pesticidům vyhnout nelze
Pokud jste právě běželi zkontrolovat banány, které máte doma, a přišli jste na to, že jste koupili zrovna ty, které jsou plné zejména pesticidů, tak nezoufejte. Podle Světové zdravotnické organizace pesticidy sice jsou potenciálně toxické, a mohou mít na člověka jak chronické, tak akutní účinky (v závislosti na tom, kterou cestou vstupují do lidského těla), ale jejich účinky lidé mohou omezit zejména pečlivým mytím ovoce i zeleniny.
I tak se ale vyplatí při dalším nákupu raději štítek kontrolovat a kupovat potraviny, které jsou zdraví prospěšnější. Tedy bez pesticidů. Jsou nejen zdravější, ale ve velké většině také o dost chutnější. Při dalším nákupu se tak nespoléhejte jen na vzhled ovoce nebo zeleniny, který často mate, ale mrkněte také na štítek. Hned budete vědět, na čem jste.