Okurky budou plodit až do půlky října: Hnojivo z mechu, kapradí a šťovíku
Prodlužte svou okurkovou sezónu až o celé dva měsíce a vychutnávejte si tuto lahodnou zeleninu co nejdéle. Pomůže vám hnojivo z volně rostoucích rostlin.
Obsah
Není nic lepšího než chuť okurky vypěstované a sklizené na vlastní zahrádce. Díky jednoduchému triku si její chuť navíc můžete vychutnávat až do konce září. Jediné, co k tomu budete potřebovat, je toto extra účinné hnojivo, kterým rostliny nejen skvěle vyživíte, ale také ochráníte před různými neduhy. Vyzkoušejte tento jednoduchý trik a sklízejte okurky až do podzimních mrazů.
Proč je důležité hnojit okurky
Vhodnými hnojivy rostlinám dodáte nejen základní výživu a potřebné látky, ale podpoříte jejich růst, vývoj a imunitní systém. Takto budou tyto plodiny mnohem zdravější, silnější a odolnější vůči různým nemocem, houbovým chorobám, plísním a napadení škůdci. Takto se navíc lépe adaptují na výkyvy teplot a další stresové faktory.
Čím hnojit okurky
Používání chemických hnojiv, která jsou běžně k dostání v obchodě, je z dlouhodobého hlediska nedoporučováno, protože se toxické látky obsažené v přípravcích mohou objevit také ve sklizených plodech. Mnohem šetrnější a bezpečnější pro životní prostředí, ale i vaše vlastní zdraví jsou přírodní směsi, jež si doma vyrobíte sami. Navíc vás přijdou jen na zlomek ceny. Skvělou hnojicí směs si připravíte z mechu, kapradí a šťovíku.
Proč okurky brzy chřadnou
Jelikož se jedná o teplomilné rostliny, většina lidí dává přednost jejich pěstování ve skleníku, kde je mnohem snazší jim zajistit stabilní a teplé prostředí. Ve venkovních podmínkách brzy chřadnou z důvodu velkého poklesu teplot v nočních hodinách, častějšího výskytu deště nebo z důvodu vzniku nepravého padlí. Postupně se jejich růst zpomaluje, až se nakonec zcela zastaví.
Jak zvýšit odolnost okurek proti chladu
Toto speciální přírodní hnojivo zvýší odolnost okurek proti chladu a teplotním výkyvům. K jeho výrobě si připravte vhodný kyblík nebo jinou nádobu, kterou z poloviny naplňte mechem, kapradinami, kopřivou a šťovíkem tak, aby všechny složky byly zastoupeny rovnoměrně. Dále rostlinnou směs zalijte vodou a nechte ji týden kvasit.
Výsledný roztok nařeďte vodou v poměru 1 : 10 a používejte jako postřik listů i zálivku ke kořenům. Abyste dosáhli co nejlepších účinků, měli byste toto hnojivo aplikovat pravidelně jednou týdně. Kvůli vysokému obsahu křemíku a kyselině šťavelové budou vaše plodiny mnohem odolnější vůči chladu a díky dusíku se urychlí růst zelené hmoty.