Neustálé používání pánve často vede k poškození nepřilnavé vrstvy. To je také důvod, proč se potraviny začínají snadněji připalovat, a nemají tak po usmažení tak dobrou chuť. Pokud se s tímto problémem potýkáte i vy, nemusíte však nutně toto kuchyňské náčiní vyhazovat do popelnice. Existuje totiž velmi snadný trik, díky kterému bude sloužit stejně efektivně jako dříve. Potřebovat přitom budete dle webu PositiveVibration jen olej, sůl a pečicí papír.
Oprava opotřebované a nepřilnavé pánve
Ať už jste si koupili sebekvalitnější pánev, vždy po nějakém čase dojde k jejímu opotřebení a následnému snížení její nepřilnavosti. To je poměrně velký problém, který vám nejenže ztíží vaření, ale rovněž přispěje k připalování potravin. Ještě než však vyrazíte koupit novou, raději zkuste aplikovat tento jednoduchý trik, který ji opět obnoví. Stačí si připravit pouze rostlinný olej (nejlépe slunečnicový), velké množství soli a kuchyňský papír.
Připalování jídla na pánvi nebo v hrnci má své fyzikální důvody. Pokud víte, jaký proces tu probíhá, pak je jednoduché se přichytávání pokrm…
více
Jakmile budete mít vše připraveno, položte opotřebovanou pánev na sporák a zapněte ho na střední oheň. Poté, co se trochu zahřeje, do ní nalijte rostlinný olej – a to tak, aby byla pokryta celá základna. Nyní vezměte sůl a nasypte ji do oleje. Rozhodně však nešetřete, celá opotřebovaná plocha musí být opět zakryta. Na webu adbz jsme také psali o nejčastějších chybách při přípravě míchaných vajec. Často je pokazí i dřevěná vařečka.
Nechte sůl chvíli prohřát, a jakmile si všimnete, že začíná praskat, okamžitě ji stáhněte z pánve. Vše nechte vychladnout a následně ji přelijte do vhodné nádoby (můžete použít později pro opravu dalších kusů). Nakonec už stačí dříve nepřilnavé dno pořádně vyčistit pečicím papírem a máte hotovo. Abyste problémům do budoucna předcházeli, nikdy byste dle webu Foodandwine neměli mýt pánev, když je ještě horká, a používat drátěnku.