Karbanátky nebudou nasávat tuk. Stačí do těsta nastrouhat bramboru

Po pravém domácím karbanátku s bramborovou kaší se většina lidí může utlouct. Někdy se ale stane, že bašta je až přespříliš mastná a papírové utěrky na nadbytečný tuk nestačí.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Karbanátky neodmyslitelně patří do české kuchyně. Výborný pokrm z mletého masa můžete servírovat jako rychlou večeři, ale s bramborovou kaší rozhodně neurazí ani jako nedělní oběd. Jsou lahodné za tepla i za studena a dají se připravit na pánvi i v troubě. Přestože se domníváte, že karbanátky máte dokonale vychytané, někdy se stane, že nasají při smažení příliš tuku. I když je dáte odkapat na papírovou utěrku, pořád to není ono.

Přidejte nastrouhanou syrovou bramboru

Existuje ale šikovný trik, jak se vyhnout tomu, aby byly až přespříliš mastné. Vychytávka se vám bude hodit, ať budete na pánvi připravovat tradiční karbanátky s česnekem, s kapustou, cuketou, nebo třeba holandský řízek se sýrem či hamburger. Často se totiž stává, že během smažení absorbují příliš mnoho tuku. Už samotné mleté maso (obvykle vepřové) je dost tučné. A výsledkem mají být křehké a šťavnaté karbanátky, z nichž nekape olej po litrech.

Jablka udělají z karbanátků mistrovské dílo. K mletému masu se ale hodí i kari či šalvěj

Kulinářskou nesnáz hravě vyřešíte s pomocí jedné suroviny, kterou jistě máte doma po ruce. Pokud nechcete, aby karbanátky byly příliš mastné, přidejte do mleté směsi syrovou bramboru. Stačí, když ji oloupete a najemno nastrouháte. Pak zapracujete do směsi i další nezbytné ingredience, jako je česnek, vajíčko, pepř, sůl, majoránka a možná bude zapotřebí i trocha strouhanky nebo namočené housky, aby karbanátky dobře držely pohromadě.

Můžete vsadit také na pečení v troubě

Přidáním syrové brambory se vyhnete tomu, že karbanátky budou moc mastné. Zároveň tahle obyčejná ingredience také způsobí, že karbanátky zůstanou šťavnaté, křehké a nevysuší se. Pokud z nějakého důvodu nechcete bramboru do směsi mletého masa přidávat, existuje ještě jiný způsob, jak připravit karbanátky bez nadbytečného tuku. Počítejte ale s tím, že musíte vynechat smažení na pánvi a vsadit na troubu.

Loupání syrové brambory iZdroj fotografie: Freepik

Při pečení v troubě totiž nehrozí, že by karbanátky nasákly příliš tuku. Přitom budou stejně chutné, lahodné, křehké a křupavé jako ty, které se připravují na pánvi. Postup je snadný a jako bonus nebudete muset stát u plotny a obracet jeden po druhém. Stačí, když pekáč nebo plech vyložíte pečicím papírem a jednotlivé karbanátky na něj naskládáte. Teplotu spotřebiče nastavíte na 200 °C a necháte ho pořádně rozehřát, než dovnitř pekáč vložíte. Karbanátky poté pečte v troubě zhruba 25 minut.

Jaké triky používáte při přípravě karbanátků?

Zdroj: Smakosze
Diskuze Vstoupit do diskuze
130 lidí právě čte
Zobrazit další články