Nová mince má motiv smažáku s bramborami. Nejde o vtip
adbz.cz » Hobby » Nová mince má motiv smaženého sýra s bramborami. Co na její vzhled říkáte?

Nová mince má motiv smaženého sýra s bramborami. Co na její vzhled říkáte?

Unikátní mince s motivem smaženého sýra a brambor by udělala radost každému, kdo se považuje za milovníka této české klasiky.

vyroba mince dvoukoruna
Zdroj fotografie: Česká televize

Na veletrhu Sběratel se letos v březnu sešlo přes 80 prodejců z celého světa. Představena byla zajímavá mince mající motiv smaženého sýra a brambor. Na takovou kuriozitu jinde nenarazíte.

Mince s motivem smažáku

Smažený sýr, kterému tady u nás asi každý říká lidově smažák, patří mezi stálice české kuchyně. Ruku na srdce, kdo by tuhle dobrotu nemiloval. Určitě se shodneme na tom, že pokud vyrazíme do restaurace a do oka nám z jídelního lístku nepadne žádná jiná pochutina, vybereme si jednoduše smažák, protože je to sázka na jistotu.

Na letošním veletrhu Sběratel, který se konal v březnu, šla do prodeje i hodně zajímavá mince. Ta by potěšila asi každého, kdo se považuje za milovníka smaženého sýra s bramborami. Mince totiž měla právě tento motiv – smažený sýr a brambory. Chyběla snad už jen tatarka.

Vzácnou minci nikde jinde nekoupíte

Mince s motivem smaženého sýra a brambor je unikát. Každá mince vychází v nákladu 400 kusů a prodává se pouze na veletrzích Sběratel, informuje web Týden. Kdo by měl o takovou minci zájem, musel by se veletrhu účastnit.

Mince s jedinečným motivem oblíbeného českého pokrmu nebude jediná. Následovat by měla mince s motivem nakládaných buřtů neboli utopenců a slivovice. Pokud tedy chcete mít doma nějakou podobnou minci, musíte se vydat na některý z dalších veletrhů.

Zákazníci smažák milují, kuchaři už tolik ne

Opět se dostáváme k tomu, že smažený sýr je oblíbená a často vyhledávaná klasika. Milují ho nejen děti, ale pochutnat si na něm dokážou i dospělí. Zatímco zákazníci restaurace mají smažák v oblibě, mnozí kuchaři ho nemůžou tzv. ani cítit.

O svou zkušenost se deníku Praha IN podělil kuchař Aleš. I ten za dobu své kariéry postupně získal ke smaženému sýru odpor. Svého času se proto uchýlil k recesi. Když pracoval v jedné vesnické restauraci, během jedné soboty účtovali za smažený sýr s dvojitou porcí hranolek celkem 505 Kč. Čekal, že takové peníze nikdo z vesnických zákazníků za obyčejný smažák nedá.

K jeho překvapení se během onoho dne vyprodaly veškeré zásoby. Kuchaře Aleše to utvrdilo v tom, že se Češi klasického smažáku jednoduše nevzdají, i kdyby za něho měli zaplatit majlant.