Naučte se, jak chránit pěstované okurky a rajčata před nemocemi
Zahrádkářství je v dnešní době stále populární zálibou, která nese kýžené ovoce – a také zeleninu. Pěstování domácí kořenové i keříkové zeleniny se dnes věnuje každý, kdo má k dispozici i jen kousek úrodné půdy (nebo alespoň květináč na balkoně), jelikož je velmi chutná a zároveň stoprocentně bez přidaných chemikálií. Domácí pěstování však vyžaduje také péči o rostlinky, které mohou (stejně jako v pěstírnách) podléhat různým nemocem, jež mohou mít velmi nepříjemný dopad nejen na kvalitu, ale také na celou úrodu.
Obsah
Co se týká rajčat a okurek, díky vodnaté struktuře podléhají nejen bakteriím, ale hlavně plísním. Existuje však jeden přírodní prostředek, který pomáhá podpořit jejich růst, a zároveň ničí škodlivé bakterie způsobující jejich předčasné stárnutí a odumírání – znáte ho?
Jak na přírodní podporu růstu rajčat a okurek
V domácnosti se používá především do chutných nadýchaných koláčů, jedná se však také o přírodní hnojivo a ošetřující prostředek jež napomáhá prevenci mnoha chorob. Jedná se o běžné pekárenské droždí.
Droždí jako hnojivo pro keříkovou zeleninu
Mezi všemi přírodními prostředky si droždí pochvalují zahrádkáři především pro jeho pozitivní účinky na kvalitu plodů. Díky přihnojování zdravími kvasinkami, které se používají nejen v pekárenství, ale také při výrobě piva a kvasů, či ve farmaceutickém průmyslu jako základ léčiv, mohou keře dosahovat velmi pěkného vzhledu a bohatého plození. Droždí je bohaté na bílkoviny, železo a minerální látky, a také esenciální aminokyseliny, které při hnojení přechází do půdy a následně kořenovým systémem do rostlinek.
Výhody hnojené droždím
Hnojivo se připravuje rozpuštěním droždí v zálivce. Pokud budete zalévat svá rajčata a okurky tímto roztokem dosáhnete následující:
- kvalitní vzhled i rozsah kořenového systému keříků
- urychlí se růst rostlin i plodů (prospěšné bakterie stimulují rostlinu ve všech směrech, obsažené živiny jí dodávají potřebné zdroje)
- kvalita i trvanlivost rostlinek se zvýší
- prevence nepříjemných chorob, jako jsou především plísně (i po sběru)
Droždí se ukazuje také jako velmi vhodné hnojivo pro jahody.