„Pasivně vaří“ stále více hospodyněk: Je to chytrá technika, jak snížit účty
adbz.cz » Hobby » Stále více domácností začíná využívat „pasivního vaření“. Chytrá technika několikanásobně sníží účty za energie

Stále více domácností začíná využívat „pasivního vaření“. Chytrá technika několikanásobně sníží účty za energie

Náklady na energie stále rostou a konec této situace je asi v nedohlednu. Proto se stále více lidí zamýšlí i nad nejjemnějšími způsoby, jak snížit vlastní spotřebu.

hrnec plotna sporak
Zdroj fotografie: Uživatel Meganbeckett27 / Creative Commons / CC BY-SA

Jednou z možností může být nepříliš známý princip tzv. pasivního vaření. Jde o způsob, který snižuje energetickou spotřebu a také emise CO2. A kvůli nárůstu cen všech komodit v posledních měsících se tato metoda hodí víc než kdy dřív. Energetický sektor totiž peněženky celé Evropy zatěžuje stále víc. Není přitom vůbec jasné, jak a kdy se tato situace uklidní. A v domácnostech je vaření jedním z největších energetických „žroutů“.

Cílené vypnutí plotny a doběhnutí tepla

Pro snížení spotřeby se tak někteří vrací ke studené kuchyni, případně tzv. binge vaření. Tedy postupu, kdy jsou všechna jídla uvařena na týden předem a pak zamrazena. Pasivní vaření funguje ale na trochu jiném principu, než by se dle samotného názvu mohlo zdát. Poprvé se technika objevila během 19. století a jde vlastně o využití „doběhu“ vroucí vody. Jídlo se vaří ve vroucí vodě, která stojí na sporáku přesně 2 minuty, a pak se vypne zdroj.

vrouci voda fazolky
Zdroj fotografie: Depositphotos

Pokrm necháme v zakryté nádobě vařit ještě asi 10 minut. Postup doporučuje italský fyzik Giorgioa Parisi, který v roce 2021 získal Nobelovu cenu. Takto je možné získat například dokonale uvařené těstoviny i zeleninu. Obojí navíc s energetickou úsporou. Poklice totiž koncentruje teplo uvnitř hrnce, var bude však probíhat pomaleji než za běžných podmínek. Na fenomén už reagovaly i některé značky a vydaly specializované kuchařky.

Hlavně pro zeleninu a těstoviny, jinak omezeno

Jde například o výrobce těstovin i omáček Barilla, který v dubnu vydal „průvodce pasivní dobou vaření“ a adaptoval metodu na různé druhy těstovin. Pro balíček špaget, které normálně vyžadují 9 minut vaření, vaříte vodu 2 minuty a pak je zakryté necháte 8 minut. Z toho je patrné, že tento přístup má nepochybně své limity. Nelze ho navíc použít na potraviny, které nejsou jedlé v syrovém stavu. A těch je značné množství.

zena pokrm
Zdroj fotografie: Depositphotos

I tak ale dle propagátorů dovoluje tento kuchyňský trik uvařit plnohodnotná jídla s energetickou, a tedy i finanční úsporou. Jaké jsou reálné zkušenosti? Průměrná domácnost spotřebuje v kuchyni jen na vaření asi 20 % energií, aspoň podle statistik Energy Saving Trust. Jeden z kuchařů provedl testovací pokus přímo s těstovinami přesně podle návodu. Tedy vařit 2 minuty a pak nechat potraviny dojít v zakrytém hrnci.

Jak postup obstál u makaronů se sýrovou omáčkou?

Plotna jela po 2 minuty na plný výkon, pak ji kuchař vypnul a věnoval se omáčce. Vaření bylo v tu chvíli už jen čekání. Pravdou je, že i 10 minut po vypnutí plotny voda v hrnci stále bublala. Po 12 minutách byla hotová omáčka – tu vařil normálním způsobem. Přidal tedy těstoviny – makaróny – a normálně servíroval. K jeho lehkému překvapení byly těstoviny přesně akorát, tedy „al dente“. Rozhodl se tedy postup zkusit znovu.

Po několika dalších zkouškách došel k závěru, že tento postup s trochou cviku zavede do běžného vaření. Tedy aspoň u potravin, kde ho lze aplikovat. Těstoviny byly trošičku pevnější než obvykle, nikoli však tvrdé nebo jakkoli špatné. Jídlo bylo celkově naprosto v pořádku, takže nebyl důvod nenechat prázdný talíř. Ať už budou tedy dopady větší nebo menší, jde o jednoduchou metodu, která rozhodně nějakou tu korunu ušetřit umí.