Med obsahuje kromě cukrů i antioxidanty a minerály pro člověka velmi prospěšné. Najděte nejlepší způsob jeho skladování, a vyhněte se tak jeho znehodnocení.
Med se v mnoha domácnostech využívá jako dokonalá náhražka krystalového cukru. S jeho pomocí si lidé sladí čaj, přidává se do dezertů, ale třeba také do marinád. Kromě sladké chuti přináší i řadu zdravotních benefitů, působí totiž protizánětlivě, antimikrobiálně a má i antioxidační vlastnosti, jak potvrzuje i souhrnný vědecký článek v časopise Pharmacognosy Research. V důsledku nesprávného skladování se ale med může znehodnotit a některé své účinné látky ztratit.
Med se skládá hlavně z fruktózy a glukózy
Také web SavorySuitcase popisuje med jako mnohem zdravější variantu rafinovaného cukru. Je složený zejména z cukrů, a to fruktózy a glukózy, které medu dodávají sladkou chuť. Navíc obsahuje také vitamíny, antioxidanty a mnoho minerálů. Jeho konzumace je tak pro mnohé zdravotní benefity vyhledávána téměř všemi věkovými kategoriemi. Chuť a barva medu, potažmo i konkrétní složení se pak mění podle typů květů, ze kterých včely sbírají nektar.
Naučte se rozeznat pravý med od falešného. V obchodech často prodávají napodobeniny, které se za med pouze vydávají.…
více
Pozitivní vlastnosti medu se v důsledku špatného skladování mohou znehodnotit. Med by měl být skladován ideálně v pokojové teplotě (vhodné teplotní rozmezí je 10–21 °C) v těsně uzavřené nádobě. Neumisťujte ho na místa poblíž zdrojů tepla, jako je sporák či radiátor, ani na přímém slunečním svitu. Na suchém a tmavém místě, ve skříni v kuchyni nebo ve spíži, ho můžete skladovat po neomezeně dlouhou dobu. Chemicky neošetřený med prakticky nemá datum spotřeby, jak jsme na Adbz již psali.
Krystalizace medu je přirozený proces
Jediné, co se může s medem časem stát, je, že poněkud zkrystalizuje. Je to pouze změna struktury, která je přirozená a ničemu nevadí. Pokud vám med zkrystalizuje, a je tedy tuhý, navrátíte mu jeho tekutost pomocí vodní lázně s teplotou ideálně 35 °C, jak radí web WikiHow. Nikdy jej nezahřívejte přímo na sporáku ani nepoužívejte mikrovlnku, přišli byste zbytečně o prospěšné látky v něm obsažené.
Med má přirozeně nízký podíl vody a vysoký obsah cukrů, což znemožňuje přežití bakterií a vede k jeho vysoké trvanlivosti. Důležité je se vyhnout kontaminacím a průniku vlhkosti, kterou snadno váže ze vzduchu. Med je proto vždy lepší skladovat ve skleněné nádobě se vzduchotěsným uzávěrem než třeba v plastové láhvi. Můžete také kupovat med, který je ke krystalizování méně náchylný. Pamatujte, že med s vysokým obsahem glukózy bude krystalizovat rychleji než s vyšším obsahem fruktózy. Veškeré údaje by měly být k přečtení na štítku sklenice.
Med můžete skladovat také v mrazáku
Web SiouxHoney doporučuje med ochránit od krystalizace skladováním v mrazáku. Nejlepší je množství medu, které jistě spotřebujete, dát do menší skleněné láhve a umístit do spíže. Zbytek vložte do mrazáku, kde je na tvorbu krystalů příliš nízká teplota. Pokud se vám zdá, že s medem není něco v pořádku, tak sledujte jeho barvu a konzistenci. Naší redakcí dotazovaný zkušený včelař pan Antonín B. z Jeseníku říká: „Vlivem kvasinek se na povrchu medu objevuje pěna, která je cítit úplně jako pivo.“ Zkvašený med pak už není vhodný ke konzumaci.