Zkroťte největšího žrouta elektřiny a ušetříte tisíce korun ročně. Většina Čechů v používání ledničky chybuje
Lednice je kvůli svému výkonu a nepřetržitému provozu velmi nákladný spotřebič. Několika kroky ale můžete její provoz zlevnit.
Lednice patří mezi nejzákladnější vybavení každé kuchyně a má mnoho výhod. Prodlužuje životnost a trvanlivost velkého množství potravin a zachovává je čerstvé. Negativní stránkou věci ale zůstává její vysoká energetická náročnost. Jelikož je v provozu neustále a má vysoký výkon, její provoz je na výsledném vyúčtování za energie opravdu znát, uvádí web ChytréBydlení. Je ovšem několik způsobů, jak rodinnému rozpočtu alespoň trochu ulevit.
Pozor na vlhkost a úklid
V případě lednice se opravdu vyplatí investovat do takové, která je energeticky co možná nejméně náročná. „Při nákupu lednice doporučuji soustředit se na energetickou třídu A++, jejíž provoz je levnější,“ říká pracovník prodeje elektra pan Antonín L. z Českých Budějovic. Dbejte také na to, aby se lednice úplně dovírala a nezůstávala nedovřená. Časté otevírání je nákladné, protože spotřebič musí jet na plný výkon, aby teplotu uvnitř znovu nastolil na předvolený stupeň. Já si dávám pozor na časté otevírání v létě, kdy je velké teplo.
Do lednice nepatří horké nápoje a pokrmy. Ty vždy nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Nadbytečnou vlhkost pomůže pohltit například sůl či sáček rýže, jak jsme na adbz psali již dříve. A také čištění lednice přispívá snížení účtu. To doporučuje web iReceptář provádět 1–2krát měsíčně. V případě mrazáku si dávejte pozor na velké nánosy ledu, které snižují jeho funkčnost a životnost. I na něj si najděte čas alespoň dvakrát ročně. Potraviny mezitím uchovávejte v chladu, aby rozmrzly co možná nejméně.
Pozor na potraviny, které do lednice nepatří
Při výstavbě kuchyně rovněž zvažte i samotné umístění lednice. To by mělo být ideálně mimo spotřebiče vydávající teplo. Není tedy žádoucí postavit ji vedle trouby či varné desky. Také by měla být mimo přímé sluneční záření. A které potraviny do lednice raději vůbec nedávat? Aby nedocházelo k negativnímu ovlivnění chuti, vůně a trvanlivosti, doporučujeme na adbz nechat olej, med, chléb a byliny při pokojové teplotě.