Krutá pravda o oblíbeném sýru Čechů: Teď už si ho koupí snad jen blázen
adbz.cz » Hobby » Krutá pravda o oblíbeném sýru Čechů: Teď už si ho koupí snad jen blázen. Jak tohle vůbec můžou prodávat?

Krutá pravda o oblíbeném sýru Čechů: Teď už si ho koupí snad jen blázen. Jak tohle vůbec můžou prodávat?

Pokud máte doma tento sýr, raději ho co nejrychleji přestaňte konzumovat. Odborníci varovali, že se jedná o jeden velký podvod.

nastrouhaný sýr
Zdroj fotografie: Pexels

Rostlinné náhražky sýrů si v poslední době získaly poměrně velkou oblibu. Mnozí lidé si však dle serveru Healthline neuvědomují, že na rozdíl od pravých živočišných produktů neobsahují tolik užitečných živin, přičemž během zpracování prochází řadou fermentačních procesů. Ve výsledku vám tak nejenže dodají méně energie a tělo si z nich téměř nic nevezme, ale také mohou negativně ovlivnit chod trávicího traktu a dalších důležitých částí těla. 

Veganské sýry obsahují velmi málo užitečných živin 

Před rizikem spojeným s konzumací rostlinných sýrů nedávno varoval server dTest, který tuto skutečnost odkázal především na slova rakouského ministerstva zemědělství. Právě to se zaměřilo na výzkum těchto produktů a jejich možných dopadů na lidské zdraví. A ačkoli se jich na celoevropském trhu nachází přes sto druhů, většina z nich získala označení Nutri-Score E, tedy produkt s nejnižším obsahem potřebných živin pro lidské tělo. 

Důvodem není nic jiného než skutečnost, že se při jejich výrobě používají různé rostlinné náhražky, jako je kokosový olej, sýr feta a například i bambucké máslo. Ty sice při samotné konzumaci chutnají skvěle a dokáží tělu dodat mnoho potřebných složek, ale pokud jsou použity k výrobě veganských sýrů, musí několikrát projít zpracováním. Ve výsledku tak ztrácí svoje živiny a stejně tak i chuť. Na webu adbz jsme také psali, jak ušetřit při nákupu sýru

struhadlo syr ruka
Zdroj fotografie: Depositphotos

Naopak sýr vyrobený z mléka se průmyslově zpracovává jen výjimečně a obsahuje navíc prospěšné bakterie, které vyživují střevní mikroflóru. Výrobek tedy není nijak zvláště zpracovaný a má typickou chuť, zatímco veganské náhražky jsou často plné dochucovadel a přidaných látek – ty navíc mohou z dlouhodobého hlediska negativně ovlivnit některé tělesné funkce, včetně produkce hormonů a trávení, a dokonce i mozkové funkce.