Naporcování kuřete nůžkami. Ušetřím tak hravě 1 390 Kč
adbz.cz » Hobby » Koupením celého kuřete ušetříte stovky korun. Naporcování na jednotlivé části zvládnete pomocí obyčejných nůžek

Koupením celého kuřete ušetříte stovky korun. Naporcování na jednotlivé části zvládnete pomocí obyčejných nůžek

Celé kuře velmi snadno naporcujete, pokud budete postupovat podle tohoto jednoduchého návodu. Za chvíli máte hotovo a využijete každou jeho část.

strihani kurete
Zdroj fotografie: Depositphotos

Kuřecí maso patří mezi nejoblíbenější pokrmy. Nejlevnější způsob, jak si jej dopřát na různé způsoby, je zakoupit celý jeden kus a doma si ho pečlivě naporcovat. I když se některým může zdát tato činnost opravdu náročná, ve skutečnosti se jedná o velmi jednoduchý postup. Základem úspěchu je podle webu TopRecepty opravdu ostrý nůž nebo ostré nůžky. S nimi budete mít práci za chvíli hotovou.

Začněte křídly

Jelikož se kuřecí maso nevyplatí dlouhou dobu v lednici uchovávat, na což jsme upozorňovali už dříve na adbz, s jeho zpracováním příliš neotálejte. Jakmile si připravíte vhodné nástroje, pusťte se rovnou do práce. Začněte tím, že postupně odstraníte obě křídla. Řez nebo střih proveďte v kloubu, nikoliv v kosti. Nejprve křídlem pohněte, abyste dokázali kloub najít.

Pokračujte nohama

Když máte křídla odříznutá, přesuňte se do spodní části a začněte s odstříháváním stehen. V tomto případě se vyplatí postupovat podobně jako v případě křidélek. Jednoduše stehno uchopte do ruky a zahýbejte s ním tak, abyste odhalili místo kloubu. V něm proveďte řez nebo střih. Pohyb by to měl být silný a plynulý, abyste zamezili znehodnocení masa.

kuřecí stehna
Zdroj fotografie: Pixabay
Základem pro porcování kuřete jsou ostré nástroje a vědět, kde a jak kterou část oddělit.

Jak naporcovat záda a prsa

Ve chvíli, kdy máte kuře zbavené křidélek i stehen, umístěte jej na prkýnko tak, aby krkem směřovalo dolů. Nůžkami pak jednotlivými střihy oddělte žebra od hřbetu a celý postup zopakujte i na druhé straně. Nakonec stačí oddělit od hřbetu prsa tak, že je položíte na prkénko kůží nahoru a ve dvou řezech je oddělíte. Pomocí vidličky pak snadno odstraníte i nežádoucí šlachy, jak jsme radili už dříve v článku na adbz.

Využijte každý kousek kuřete

Naporcované kuře se skvěle hodí k přípravě nejrůznějších pokrmů a navíc vám ušetří i stovky korun. Dokonce i zbytky, které na první pohled nemají příliš mnoho masa, lze podle webu MagazínRecepty ještě využít třeba k přípravě polévky, což potvrzuje i naše čtenářka Dominika R. z Trenčína: „Naporcované kuře vždy využijeme do posledního kousku. Na mase si pochutná celá rodina a zbytky s kostmi vyvařím v polévce.“ Stejným způsobem to vždy dělala i naše babička.