Skořápka z vařených vajec sklouzne skoro sama. Práce s teplotou se vyplatí
Loupání vajec může být často náročný úkol, který dokáže potrápit i toho nejzkušenějšího kuchaře. Naštěstí však existuje snadný trik, který vám s ním pomůže.
Vejce natvrdo jsou ideální volba pro rychlou a snadnou snídani, která vás dokáže zasytit na celé dopoledne. Pokud je navíc umíte připravit plněná nebo si esteticky pohrát se ztvrdlým bílkem či žloutkem, mohou být skvělým doplňkem pro slavnostní stůl. Je tu však jeden problém, který dokáže potrápit i toho nejzkušenějšího kuchaře, a to loupání skořápky po jejich uvaření. Naštěstí však existuje jeden velmi jednoduchý trik, díky kterému pro vás bude příprava vajec natvrdo úplnou hračkou – stačí postupovat podle jednotlivých kroků a skořápka sklouzne skoro sama.
Příprava vajec natvrdo
Pokud rádi vaříte, určitě se snažíte své pokrmy dokončit co nejrychleji, ale zároveň tak, aby vypadaly na stole co nejlépe. Často však může docházet k problémům, zejména v případě, pokud se snažíte hotový pokrm pečlivě naaranžovat, ale některé potraviny se během přípravy poškodily nebo nevypadají přesně tak, jak mají. Nejčastějším příkladem toho jsou samozřejmě vejce natvrdo, která není vždy snadné dostat ze skořápky. Mnoho kutilů se proto snaží vymyslet univerzální trik, který by jim loupání usnadnil.
Naštěstí pro vás však jeden takový univerzální trik již existuje a budete k němu potřebovat pouze jednu obyčejnou ingredienci, kterou nejspíše máte ve své kuchyni. Určitě jste již slyšeli o používání jedlé sody nebo soli během vaření vajec, ovšem tyto metody nejsou vždy účinné – přestože do vody přidáte sodu nebo sůl, bílkoviny se stále mohou držet na stěnách skořápky, což vám neumožní její rychlé oloupání. Všechno má však své vysvětlení.
Náhlá změna teploty
Ukázalo se totiž, že jak jedlá soda, tak i sůl mají paradoxně přesně opačný účinek, než si mnozí myslí. Tyto přísady totiž přispívají k prodloužení doby, za kterou bílkovina zhoustne, což následně ztěžuje loupání skořápek. Kromě toho může zejména jedlá soda dodat vejcím nepřirozenou chuť a kompletně tak zkazit výsledný pokrm. Abyste proto předešli problémům, můžete na to jít jinak – použitím náhlé změny teploty. Jedná se totiž o speciální techniku, díky které budou vaše vejce ve výsledku vždy lahodná a půjdou lehce oloupat.
Aby se vám tento trik podařil, budete potřebovat několik kostek ledu. Jakmile je získáte, naplňte samostatnou nádobu studenou vodou a vložte je do ní. Čerstvě uvařená vejce pak přendejte z vroucí vody do této nádoby a nechte je chvíli pracovat. V důsledku náhlého rozdílu teplot se mezi skořápkou a bílkem vytvoří vzduchová vrstva, která vám umožní oloupat vajíčko během několika vteřin a bez jakýchkoliv problémů. Je zde však jedna podmínka: metoda nebude fungovat, pokud máte čerstvá vejce nebo vejce odebraná zpod slepice.
Použití kyseliny pro snadné loupání vajec
I pro čerstvá vejce odebraná zpod slepice však existuje jeden velmi snadný trik. Při varu přidejte do vody trochu kyseliny citronové, která má tendenci změkčovat skořápku. Jakmile budete mít hotovo, bude pro vás loupání velmi snadné a rychlé. S těmito triky v ruce můžete vždy uspět a mít na svém slavnostním stole dokonale uvařená a oloupaná vejce. Je to velmi jednoduché, takže si jistě poradí také každý začátečník v kuchyni.