STOP nekontrolovatelnému proudu slz u krájení cibule. Banální pohyb s nožem Gordona Ramsayho vás zachrání
Pokud vás, stejně jako většinu lidí, trápí uslzené, zarudlé a podrážděné oči při krájení cibule, vyzkoušejte tento jednoduchý trik a tomuto problému bude konec.
Cibule, ať už se jedná o bílou nebo červenou, patří mezi skutečně chutnou zeleninu, která dokáže obohatit každé jídlo, a to jak v syrovém stavu, tak tepelně upravená. Také však patří mezi mírně „agresivní“ suroviny a její loupání či krájení umí způsobit, že máme zarudlé a podrážděné oči, které u tohoto úkonu nepříjemně slzí. Díky tomuto jednoduchému triku tomu však může být snadno konec.
Nutí nás k pláči
Ačkoliv cibule skutečně patří mezi velmi chutnou a také zdravou zeleninu, mnoho lidí se jí často vyhýbá a používá ji jen v případech, kdy se recept bez této suroviny skutečně neobejde. Má to jeden prostý důvod. Kyselina, jež je v cibuli obsažená, dráždí naše oči, které jsou tak zarudlé, podrážděné, pálí a slzí. Čím je to však způsobeno?
Vysvětlení je prosté. Kyselina obsažená v tomto druhu zeleniny je přirozeně přitahována vodou, a tak se snadno dostane tam, kde je její zdroj. V tomto případě to jsou oči a konkrétně slzné kanálky, které s oblibou napadá, a pro nás je tak manipulace s cibulí značně nepříjemná, a pro někoho dokonce odstrašující. Dá se tomu však zabránit a je to jednodušší, než se zdá.
Stačí vlhký hadřík
Jelikož je tedy kyselina obsažená v cibuli přitahována vodou, jednoduše jí ji dopřejeme. Stačí namočit utěrku nebo jiný savý předmět a umístit ho na místo, kde cibuli krájíme. Celá štiplavá látka, která jinak dráždí naše oči, se absorbuje do vlhkého hadříku a my můžeme v poklidu pracovat bez toho, aniž bychom u toho slzeli.
Tento trik také dokonale popisuje video na YouTube, kde je tato metoda rovněž vyzkoušena a její účinnost je potvrzena. Pokud se tedy chystáte ve svém obědě použít cibuli, namočte si nějaký hadřík a sami uvidíte, že vám její krájení půjde lépe než kdy dříve. Vaše slzy si tak můžete šetřit pro jiné situace.