Jak vypadají běžná koření, která má doma naprosto každý, před sklizní? Jsou k nepoznání
Koření vzniká zpracováním různých částí rostliny. Může se jednat o její kořen, stonek, květ, kůru nebo semeno. Jde o byliny i stromy. Někdy je to celkem překvapivé.
V kuchyni používáme mnoho druhů různého i exotického koření, známe ho ale většinou až ve zpracovaném stavu. Třeba rozemleté na prášek. Před svým zpracováním však koření vyrostlo na rostlině jako její kořen, stonek, květ, kůra nebo semena. Máte představu, jak vypadá v původním přírodním stavu třeba vanilka nebo skořice? A kde byste hledali muškátový oříšek?
Vanilka pochází z popínavé rostliny z čeledi orchidejí. Těmi chutnými částmi jsou její dlouhé lusky a drobná semínka uvnitř nich (to jsou ty černé skvrny, které můžete vidět ve vanilkové zmrzlině, je-li vyrobená z pravé vanilky). Každý lusk se sklízí ručně a poté projde zdlouhavým procesem vytvrzování, aby se maximalizovala jeho chuť. Tento náročný postup přispívá k vysoké ceně pravé vanilky.
Víte o tom, že když jíte skořici, ve skutečnosti jíte kůru z různých druhů skořicových stromů? Kůra je ze stromu odstraněna a jak schne, stočí se do tyčinek skořice, na které jsme zvyklí. Kromě velmi voňavé kůry skořicové stromy také na jaře a v létě kvetou a vytvářejí černé bobule, které přitahují ptáky. Tyto rychle rostoucí polotropické stromy lze pěstovat v interiérech i v mírnějším podnebí.
Muškátový oříšek a zázvor se používají na pečení často spolu, ale části rostlin, ze kterých pocházejí, se nemohou lišit více. Zázvor pochází z kořene, zatímco muškátový oříšek je vysušeným semenem plodu ze stromů Muristica fragrans. Jeho hnědé plody se ve zralém stavu rozdělí a odhalí velké semeno s jasně červeným povrchem. Pod ním je tmavé jádro, které se rozemele na muškátový oříšek.
Odkud pochází štiplavá zelená pasta, kterou si rádi dáváme na sushi? Wasabi neboli japonský křen (Eutrema japonicum) je krásná rostlina s lesklými listy ve tvaru srdce a shluky malých bílých květů. Ale to, co vytváří wasabi, je oddenek, tedy podzemní část stonku rostoucí pod hranicí půdy. Tento oddenek se jemně nastrouhá na pastu či prášek, který se pak používá jako koření.
Ačkoli si možná myslíte, že pepřová zrna jsou semena, protože jsou tvrdá a kulatá, ve skutečnosti jsou to sušené bobule z rostliny Piper nigrum. Černý pepř je tropická réva, která produkuje řetězce malých bobulí, které visí ze stonků rostliny. Sklizením bobulí v různých dobách vývoje můžete z jedné rostliny získat všechny čtyři barvy pepře (bílá, zelená, červená a černá).