Lenka se podělila o fígl, díky kterému vybere v obchodě vždy ta nejsladší jablka. Svou roli hraje i tvar
Na první pohled nádherná červená jablka, a když do nich kousnete, zkřiví se vám pusa. Díky tomuto triku už nesáhnete vedle.
Obsah
Při vybírání zboží řada zákazníků nakupuje očima – čím lákavěji zboží vypadá, tím je větší pravděpodobnost, že si je nakonec koupí. Bohužel ne vždycky na první pohled dokonalé jablko chutná tak, jak jste si představovali. Jeden kousek se ve větším množství ztratí, ale když špatně vyberete celou várku, není to nic příjemného. Stačí si přitom všímat těchto jednoduchých znamení, podle kterých poznáte, jestli vybrané jablíčko okouzlí vaše chuťové pohárky. Díky těmto znakům si budete výběrem vždy stoprocentně jistí.
Čeho si všímat při výběru jablek
Abyste měli jistotu, že budou vámi vybraná jablka sladká a šťavnatá, je potřeba věnovat pozornost vzhledu. Zaměřit se ale musíte na specifické znaky, které vám na první pohled mohou uniknout. Tyto čtyři znaky však o jablku prozradí téměř vše.
Zaměřte se na slupku jablka
V první řadě si pořádně prohlédněte slupku jablka. Slupka vám prozradí mnohem víc, než jen jestli je jablko otlučené, nahnilé nebo hostí nějakého červíka. Mnoho lidí si vybírá hladká a lesklá jablka. Přitom čím hrubší slupka jablka je, tím více cukru jablko obsahuje.
Důležitá je barva jablka
Dále byste měli věnovat pozornost barvě jablka. Mnoho zákazníků vybírá jablka, která mají sjednocenou sytě červenou nebo zelenou barvu. Různé proužky na slupce jablka opět svědčí o množství cukru. Čím výraznější je struktura na slupce jablka, tím sladší jablko ve skutečnosti je.
Roli hraje i tvar jablka
Možná jste netušili, že i jablka lze rozdělit na samčí a samičí. Rozeznat je lze podle tvaru samotného plodu. V případě, že je spodní část jablka kulatá, mluvíme o tzv. samičím plodu. Pokud je spodek jablka plochý, jedná se o samčí plod. Samčí plody jsou méně sladké než samičí, které mohou obsahovat až 15 % cukru.
Věnujte pozornost stopce
V neposlední řadě zaměřte svou pozornost na stopku jablka. Pokud je barva stopky zelená, máte jistotu, že je jablko čerstvé a ještě nedávno viselo na stromě. Pokud má jablko hnědou stopku, která se snadno láme, jedná se o jablko, které bylo dlouhou dobu skladováno v chladu. Tím bude samozřejmě jeho chuť znatelně ovlivněna. Taková jablka nebudou ani šťavnatá a na první kousnutí poznáte, že nejsou čerstvá.