Vývar vydrží čerstvý po dobu až 3 měsíců: Nejdůležitější je vyndat všechnu zeleninu

Pokud máte rádi vývar a chcete, aby vám v lednici vydržel co nejdéle, vyzkoušejte tento trik. Budete ho tam moci mít klidně až 3 měsíce.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Vývar je velmi oblíbený pokrm již od dávných let, a to z dobrého důvodu. Jeho pravidelná konzumace je dle serveru Healthline spojována s řadou užitečných živin pro lidské zdraví, přičemž pomoci vám dokáže zejména v případě, že se budete potřebovat zahřát. Většina lidí ho však často uskladňuje nesprávným způsobem, což také přispívá k jeho kažení a zhoršování chuti. Díky tomuto snadnému triku již problémy mít nebudete. 

Jak udržet vývar co nejdéle čerstvý 

Pokud jste si uvařili příliš mnoho chutného vývaru, rozhodně ho nevyhazujte. Tato polévka bohatá na důležité živiny totiž vydrží klidně i několik měsíců uskladněná ve vaší lednici, přičemž stačí udělat jedinou věc – a to z něj předtím odstranit veškerou zeleninu, zejména co se týče aromatické cibule a pórku. Právě tyto ingredience totiž postupem času způsobují kyselost pokrmu a přispívají k jeho rychlejšímu kažení. 

Jakmile tedy budete chtít vývar uskladnit, jednoduše ho přeceďte s tím, že v něm necháte akorát maso – to zůstane v mrazáku v perfektním stavu klidně až tři měsíce a samotný nálev na tom bude stejně tak. Zeleninu je pak dle serveru Allrecipes lepší připravit čerstvou, aby pokrmu dodala maximální aroma a vy jste si mohli co nejvíce pochutnat. 

Zeleninový vývar v hrnci iZdroj fotografie: Depositphotos
Vývar vám díky správnému triku vydrží v lednici klidně i několik měsíců.

Další triky od babiček pro dokonalý vývar 

Pokud tedy chcete, aby si vývar uchoval přesně tu plnou chuť, kterou měl, když jste jej odstavili ze sporáku, vždy vyndávejte veškerou zeleninu. Zároveň se také můžete zaměřit na chlazení vývaru – v zimě vychladne nejlépe na balkoně, zatímco v létě se ho vyplatí vložit na chvíli do dřezu se studenou vodou. Pak už ho stačí nechat v lednici. 

Jak se tento trik osvědčil vám?

Diskuze Vstoupit do diskuze
65 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články