Avokádo může zůstat čerstvé až jeden rok. Chytrá maminka se podělila o dokonalý způsob, jak zachovat jeho chuť po nekonečně dlouhou dobu
Podle někoho je mrazení avokáda hloupost, nebo dokonce nemožné. Pomocí jednoduchého tipu jej lze uchovat déle čerstvé v mrazáku, a to bez zhnědnutí.
Obsah
Avokádo patří mezi čím dál tím více oblíbenou plodinu, není se však čemu divit. Jedná se totiž o vskutku chutné a zdravé ovoce bohaté na tělu prospěšné tuky a další látky. Navíc je také velmi variabilní a dá se z něj připravit hned celá řada pokrmů. Mnoho lidí se však této plodiny lehce straní, jelikož je poměrně těžké poznat, kdy je již zralé a kdy ještě ne. Rovněž je poměrně obtížné jej udržet čerstvé, tudíž je lepší jej rychle spotřebovat. Díky těmto jednoduchým radám tento problém můžete hodit za hlavu a užít si avokádo dlouho čerstvé a pořád stejně chutné.
Výhody pravidelné konzumace avokáda
Avokádo patří mezi značně zdraví prospěšné ovoce, které navíc má příjemnou chuť. Díky své velmi nízké hladině nasycených tuků a naopak vysoké hladině tuků nenasycených patří mezi suroviny, jež pozitivně působí na vaše zdraví, a především na zdraví vašeho srdce. To udržuje zdravé a ve správné funkci.
Obsahuje také celou řadu vitamínů a nejrůznějších prospěšných látek, které tělo obohacují. Navíc je avokádo velmi oblíbené i pro svou variabilitu. Připravit si z něj můžete téměř cokoliv od smoothie a pomazánek až po saláty a zdravé hlavní chody. Také se jedná i o skvělou přílohu, zejména k lehkým snídaňovým pokrmům.
Dalším bonusem je avokádová pecka, z níž si snadno můžete vypěstovat svou vlastní rostlinku. Stačí ji jednoduše jemně omýt a oloupat její svrchní vrstvu. Poté do pecky zapíchněte několik párátek zhruba tak, aby byly v jejím středu. Posledním krokem je umístění do poháru s vodou. Namočená by měla být většina pecky. Vodu pravidelně doplňujte a měňte. Když se objeví kořínky a z vrchní části pecky začne vyrůstat drobný stonek, je na čase zasadit ji do květináče.
Poznejte, kdy je avokádo již zralé
Nejlepším způsobem, jak poznat zralost avokáda již v obchodě, je pomocí hmatu. Zralé avokádo by mělo být na dotek mírně měkké a pružné. Pokud je tedy tvrdé, potřebuje na dozrání ještě pár dnů. Pokud je však příliš měkké až kašovité, jedná se o přezrálý a již nepříliš použitelný kus. Raději jej tak nechte v obchodě.
Další možností, jak zralost správně odhadnout, je pomocí pozůstatku stopky na jeho vrchní části. Jedná o něco podobného jako u pomerančů, broskví nebo jiných druhů ovoce a zeleniny. Pokud jde stopka odloupnout a nachází se pod ní zelená barva, je avokádo akorát zralé. U nezralého ji totiž neodloupnete, nebo jen značně stěží, a u přezrálého bude barva plodu pod stopkou hnědá.
Zmražené avokádo vydrží dlouho čerstvé
Někdy se stane, že ať už máte avokád více, nebo na ně jednoduše nemáte chuť, uhnijí. V lednici ani mimo ni totiž dlouho nevydrží, tudíž je poměrně obtížné prodloužit jejich čerstvost. Není to však nemožné – stačí je jednoduše dát zmrazit. Možná si říkáte, že jste to již zkoušeli, a přesto avokádo zhnědlo a ztratilo svou chuť. Díky tomuto jednoduchému návodu to však již nehrozí.
Potřebovat budete čistý zavírací sáček, avokádo, citron a šťouchadlo na brambory. Poté avokádo dáte jednoduše do sáčku, přidáte citronovou šťávu a rozmačkáte. Poté celou směs natlačíte do spodní části sáčku, co nejvíce to půjde, a odstraníte všechen vzduch. Nakonec uzavřete a máte hotovo. Takto připravené avokádo vydrží čerstvé i několik měsíců a vy tak máte po starostech.