Díky tomuto triku zůstane kynuté těsto po upečení vláčné a jemné
adbz.cz » Hobby » Jak udělat kynuté těsto vlhké: Stačí do trouby vložit nádobu s vodou

Jak udělat kynuté těsto vlhké: Stačí do trouby vložit nádobu s vodou

Vyzkoušejte také tento jednoduchý, ale extra účinný trik, díky kterému bude kynuté těsto vlhké a vláčné. Jediné, co budete potřebovat, je další nádoba s vodou.

Babička připravuje koláče z kynutého těsta
Zdroj fotografie: iStock

Pokrmy z kynutého těsta jsou neodmyslitelnou pochoutkou a oblíbeným dezertem mnoha domácností. Jeho příprava však často dokáže potrápit i ty nejzkušenější pekaře a pekařky. Naštěstí existuje jednoduchý způsob, jak zajistit, aby byl výsledek vláčný a dokonale chutný. Tato metoda se předává po celá léta mezi generacemi a ještě nikdy neselhala. Vyzkoušejte tento účinný trik i vy a vychutnejte si ten nejlepší dezert.

Jak na výrobky z kynutého těsta

Kynuté koláče jsou vynikající pochutinou, kterou je možné si vychutnat v každé roční době. Stačí jako náplň přidat sezónní ovoce a docílíte velmi chutného dezertu. Typické jsou tyto pochoutky především svou vůní a sladkým a nadýchaným těstem. Pokud se vám však nedaří dosáhnout požadovaného výsledku, a namísto toho je těsto příliš suché a tvrdé, přidejte do trouby nádobu s vodou.

Důležitá pravidla při zakládání těsta

Abyste si zajistili úspěch, měli byste se zaměřit především na výběr vhodných surovin. Ideální je použít k přípravě těsta opravdu kvalitní máslo. Margarín, hera ani jiné rostlinné varianty neobsahují tolik tuku, aby se těsto vyvedlo podle vašich představ. Jestli však i v případě použití prvotřídních surovin z trouby vytahujete tvrdý a suchý koláč, pak byste měli zkusit vzduch v troubě pomocí vody zvhlčit.

příprava kynutého těsta
Zdroj fotografie: Pixabay
Snažte se docílit toho, aby kynuté těsto bylo vláčné

Na co si dát při přípravě těsta pozor

Důležitým faktorem, který ovlivňuje kvalitu a konzistenci samotného těsta, je teplota v místnosti a množství vlhkosti. Těsto velmi špatně kyne, pokud je vyráběno v chladném prostředí. Kromě teploty hraje důležitou roli také přísun vzduchu. Připravenou směs dejte ideálně kynout na teplé a suché místo. Tyto zásadní chyby při přípravě kynutého těsta by všechnu vaši snahu mohly zmařit.

Přidejte do trouby nádobu s vodou

Jakmile plech s připraveným koláčem do rozehřáté trouby vložíte, přidejte do ní také libovolnou nádobu naplněnou vodou. Z ní se bude postupně odpařovat voda, což ovlivní množství vlhkosti v troubě. Tímto způsobem zaručeně předejdete tomu, aby těsto během pečení vyschlo a ztvrdlo. Hotový výrobek pak bude dokonale jemný, vláčný, s křupavou a jemnou kůrkou. 

Abyste vlhkost uvnitř koláče udrželi i nadále, vyplatí se jej po upečení polít dortovou polevou. Někteří zase dávají přednost použití rozpuštěného másla s trochou rumu, které nanesou na jeho náplň. Chuť tohoto pečiva v dalších dnech ovlivní také způsob jeho skladování. Ideální je uzavíratelná nádoba nebo podnos, protože tím zamezíte jeho rychlému vysychání.

Triky na perfektní kynuté těsto