Zkušené hospodyňky přišly na trik, jak uchovat vejce z obchodu čerstvá po celý rok. Trik je jednoduchý, nepatří totiž do lednice
Aby vám vejce vydržela co nejdéle čerstvá, nemusíte je nutně skladovat jenom v ledničce. Existuje několik snadných triků, které zabrání jejich zkažení.
Vejce patří mezi nejoblíbenější potraviny po celém světě. Nejenže jsou výživná a lze je připravit na řadu různých způsobů, ale nabízí také mnoho zdravotních přínosů pro lidské zdraví. Většina domácností se však během zimy potýká s jejich nedostatkem, což je nutí skladovat je takovým způsobem, aby se dlouhé měsíce nezkazily. Toho lze dle webu TheGuardian dosáhnout poměrně snadno, stačí vyzkoušet několik osvědčených triků.
Vejce se v lednici nechávat nevyplatí
Většina lidí skladuje vejce v lednici, což zejména během zimního období není dvakrát efektivní. Přístroj je totiž udrží čerstvá zhruba po dobu jednoho měsíce, což pro někoho nemusí být dostatečně dlouhá doba. V žádném případě pak není dobré nechávat je v blízkosti topení nebo krbu, kde by přišla do kontaktu s teplem a snadněji se kazila. Pomoct vám však dokáží jiné způsoby skladování, a to například s pomocí vodního skla nebo pšenice.
Vejce zůstanou mnohem déle čerstvá v případě, že je naložíte do vápna nebo vodního skla – a to zhruba až jeden rok. Stačí si připravit roztok z křemičitanu sodného (ten je běžně k dostání ve speciálních obchodech). Smíchá se s vodou v poměru 1 : 10 a následně se do něj všechna vejce naloží. Ovšem pozor, musí být čistá, protože jinak by mohlo dojít ke snížení účinnosti této metody. Další možnou metodou je použití pšenice. Tou naplníte vhodnou bedýnku a do ní následně vejce ukryjete tak, aby se nedotýkala dna ani sebe navzájem.
Vyzkoušet můžete i mrazák
Vejce udržíte čerstvá podle serveru Healthline i v případě, že je vložíte do mrazáku. Pozor však, že do něj musí přijít bez skořápky, tudíž je nejprve rozklepněte a poté vložte do vhodné nádoby. Jakmile je budete chtít použít, nechte je důkladně rozmrazit, a to včasným vložením do lednice. Použití horké vody či mikrovlnky by je částečně uvařilo.
Poté, co vejce rozmrazíte, budou chutnat skvěle a nepřijdou o svou nutriční hodnotu. Jediné minus této metody je narušení konzistence žloutku, kvůli čemuž nebudou vhodné na pečení sladkých dezertů. Na webu adbz jsme také psali o potravinách, které byste za žádných okolností neměli jíst bez tepelné úpravy.