Uchovejte si čerstvé bylinky přes celou zimu. Naše babičky věděly, jak na to. Vydrží chutné dlouhé týdny, plné vůně a vitamínů
Ať už pěstujete bylinky na zahradě nebo jste je koupili v supermarketu či na trhu, vždycky dodají vašemu jídlu perfektní chuť.
Bylinky jsou většinou velmi křehké a je třeba se o ně patřičně starat. Jistě se vám také už stalo, že jste si koupili koriandr, a ten se za několik dní v lednici proměnil v hromadu slizu. Případně vám bylinky dříve, než jste je stihli zpracovat, uschnuly. Vyhodili jste tak zbytečně peníze a vůbec jste si nepochutnali. Dobrá zpráva je, že víme, jak bylinky uchovávat, aby vydržely co nejdéle.
Podívejte se s jakými bylinkami pracujete
Mezi jemné bylinky patří bazalka, petržel, máta, kopr, estragon a koriandr. Pokud mají bylinky tvrdší dřevěný stonek, jde o odolné bylinky. To je například rozmarýn, tymián nebo šalvěj. Rozdělení bylinek na jemné a odolné je důležité při zjišťování, jak je skladovat. Bez ohledu na to, jaké bylinky máte, je dobré je pořádně umýt a osušit. Povrchové bakterie a špína jsou nepřítelem dlouhověkosti bylinek. Dejte je tedy ihned pod tekoucí vodu a uvolněte zbloudilé nečistoty. Poté je dejte na čistý ručník a osušte.
Jemné bylinky uskladněte nejlépe tak, že oříznete jejich spodní část a odstraníte zvadlé či hnědé listy. Pak je vložte do sklenice nebo vázy a dejte vodu jen na dno nádoby. Potom bylinky uchovávejte v ledničce a vodu měňte každých pár dní. Tužší bylinky se mohou dát do lednice jen zachladit. Nejlepší způsob, jak je skladovat, je zabalit je do vlhkého papírového ručníku a poté do igelitu. Jedině tak zůstanou opravdu velmi dlouho čerstvé.
Pokud chcete skladovat déle, použijte mrazák
Odolné bylinky můžete také zamrazit. Ideální je opět je dát do vlhkého papírového ubrousku a následně do mrazicího sáčku. Udělejte si menší porce a vždy je vyndejte přímo na jedno vaření. Nebudete tak muset rozbalovat a rozmrazovat více, než potřebujete. Pro jemné bylinky bude chtít udělat trochu více, aby vydržely dobré. Ideální je smíchat bylinky jako je bazalka například s několika lžícemi řepkového nebo olivového oleje. Poté je vložte do tvořítka na led a vložte do mrazáku.
Po zmrznutí je ideálně kostky vyndat a vložit do mrazicích sáčků, kde budou ukryté před ostatními pachy z mrazničky. Pokud neradi používáte olej, můžete stejně tak zamrazit bylinky také ve vodě. Stačí je nasekat, dát do tvořítka a přidat vodu. Takto skladované bylinky vydrží v mrazáku i několik měsíců a vy se nemusíte bát, že je nespotřebujete včas a budete je muset vyhodit, protože uschnou nebo zplesniví. Využívat je můžete opravdu dlouhodobě. Výhodné je, že budou vždy po ruce.