Olej do kredence ani ke sporáku nepatří. Z několika důvodů je to to nejhorší místo na skladování, které existuje
Slunečnicový olej patří mezi nejoblíbenější ingredience, které ve své kuchyni najde naprosto každý. Existují však místa, kde byste jej nikdy neměli skladovat.
Slunečnicový olej je oblíbený produkt, který se vždy hodí při smažení pokrmů. Málokdo však ví, jak jej správně skladovat – stejně jako jiné potraviny totiž platí i pro rostlinné oleje určitá pravidla, která je třeba dodržovat, aby se nezkazily a udržely si co nejlepší chuť. Je totiž velký rozdíl, jestli jej necháte například u sporáku, nebo otevřený v ledničce. Níže jsme proto pro vás sepsali důležité informace o tom, jak skladovat slunečnicový olej, aby zůstal co nejdéle svěží.
Rozhodně ne blízko sporáku nebo ve skříňce
Lidé nejčastěji ukládají slunečnicový olej blízko sporáku nebo do kuchyňských skřínek. To je však velký problém, protože v takovém případě je často vystavován vysokým teplotám, které jej rychle znehodnotí a získá kvůli nim nepříjemnou chuť. Existují dokonce názory, že kvůli takovému typu skladování nemusí být možné na něm smažit jídlo. To se bude buď připékat, nebo nebude výsledek takový, jak byste si to představovali. Nezapomínejte také, že jakmile olej otevřete, okamžitě se zkracuje jeho trvanlivost.
Vhodným řešením, jak udržet slunečnicový olej co nejdéle čerstvý a při nejlepší chuti, je uložit ho (již otevřený) do ledničky. Chlad totiž výrazně prodlouží životnost výrobku, a navíc zachová jeho správnou strukturu, tudíž nebudete mít problémy s připalováním nebo neúplným smažením. Pokud si tedy tento oblíbený produkt příště koupíte a rozhodnete se jej otevřít, začněte jej skladovat v ledničce, což vám jej pomůže uchovat v co nejlepší formě.
Užitečné tipy pro delší životnost rostlinného oleje
Existují i další užitečné tipy, díky kterým udržíte otevřený rostlinný olej co nejdéle čerstvý a chutný – mnozí kutilové doporučují provést několik jednoduchých manipulací, které překvapivě prodlouží jeho trvanlivost. Olej byste měli například ihned po otevření přelít do skleněných nádob (a samozřejmě jej následně uložit do ledničky). Pokud jej chcete udržet ještě déle čerstvý, přidejte do nádoby hrách nebo fazole. Ty totiž zachovají jeho čerstvost po velmi dlouhou dobu, a to naprosto přirozeným způsobem.