Jak si doma vypěstovat vlastní kávu. Krásně kvete a voní
Kávu milujeme snad všichni. Pijeme ji na mnoho způsobů. Věděli jste, že si ji můžete vypěstovat i doma? Co je k tomu tedy zapotřebí a jak dlouho to trvá?
Kávovník je stálezelený keř rozšířený již téměř po celém světě, v páse od Střední Ameriky, po Afriku a Asii. Jedná se o rostlinu dosahující až 5 m, a typické jsou proti ni tmavé zelené listy. Po odkvětu se na ní vytvoří drobné zelené plody, které po uzrání zčervenají. Následně se sklízí a nechají schnout na přímém slunci, po čemž přichází pražení. Výsledkem jsou pražené kávové boby, které po umletí a zalití vodou vytvoří celosvětově oblíbený nápoj, kávu.
Pozitivní účinky kávy
Jak všichni víme, káva obsahuje kofein. Látka s povzbuzujícími účinky má mnoho pozitiv. Potlačuje únavu, zlepšuje koncentraci a bdělost. Káva obsahuje antioxidanty, které nás chrání proti volným radikálům, předčasnému stárnutí. Posiluje nervový a imunitní systém. Je skvělou prevencí mnoho druhů typů rakoviny a jiných vážných onemocnění.
Jak vypěstovat kávu doma
Kávovník si můžeme vypěstovat z domova. Budeme potřebovat semena kávovníku, které zasadíme do květináče s vhodným substrátem. Musíme dbát přitom na dostatek prostoru, který bude rostlina potřebovat až vyroste. Musíme také promyslet vhodné umístění. Kávovník potřebuje světlé a přitom ne vyloženě slunné místo. Rostlinku kávovníku také nepřeléváme, stačí když je substrát mírně vlhký.
Pokud by byla rostlina zalitá příliš, utrpěly by nejdříve listy a po čase i kořeny rostliny. Vhodné je také rostlinku přihnojit a to tzv. vícesložkovým hnojivem. Hnojíme půdu zhruba jednou do týdne. V zimních měsících je rostlina kávovníku připravená na nižší teplotu, vyhovuje ji tedy až 15 °C. Rozhodně tedy nepřitápíme ale také přímo nevětráme. Se správnou péčí a trpělivostí se tak brzy dočkáme kávových květů a později i sklizně červených plodů.