Pokud při přípravě oběda či večeře uvaříte příliš mnoho těstovin, můžete si je s klidem ohřát i další den. Díky jednoduchým trikům neztratí svoji chuť ani konzistenci.
Určitě už se vám někdy stalo, že jste uvařili větší množství těstovin, než jste dokázali sníst. Těstoviny skladované v lednici už pak nejsou tak dobré jako ty právě uvařené, ovšem vyhodit zbytek bez rozmýšlení do koše také není příliš úsporné řešení. Existují jednoduché triky, díky kterým lze těstoviny znovu ohřát tak, aby chutnaly jako zcela čerstvé.
Stačí těstoviny ohřát správným způsobem
Každý milovník této přílohy ví, že správně uvařené těstoviny jsou měkké, vlhké a lehce pružné. Již po několika hodinách však zpravidla ztrácí svoji chuť i konzistenci, jsou suché a vypadají opravdu nevábně. Člověk často neví, co si s nimi počít. Pokud je však znovu ohřejte správným způsobem, budou znovu chutné a vláčné, tak jak je máte nejraději.
Doteď jsem nevěděla, že existuje špatný způsob použití sítka na těstoviny. Na tuto skutečnost mě upozornila až tchyně a ukázala mi, v čem js…
více
Těstoviny, které už byly vařené a po nějakou dobu skladované, je nejjednodušší ohřát v páře. Stačí dát trochu vařených těstovin do síta a to umístit nad hrnec s vařící vodou. Vzniklá pára pak těstoviny ohřeje na požadovanou teplotu i konzistenci. To ovšem není jediný způsob, jak těstoviny ohřát, a přitom neztratit jejich výtečně jemnou chuť.
Těstoviny ohřejete na sporáku i v troubě
Do lednice můžete také uskladnit těstoviny rovnou s omáčkou. Celý pokrm snáze ohřejete přidáním jen nepatrného množství horké vody. Omáčku s těstovinami pak na plotně jen mírně zahřejte a dobře promíchejte. Takto ohřáté jídlo je připravené ihned ke konzumaci. Ovšem zahřívejte opravdu jen několik chvilek, v opačném případě hrozí nechtěné převaření těstovin.
Těstoviny můžete také smíchat s trochou oleje a osvěžit je zahřátím v troubě. Takto ohřáté jídlo vyjde sice trochu dráž, ale na chuti rozhodně nic neztratí. Oblíbené vařené těstoviny můžete vyzkoušet například se sýrovou či houbovou omáčkou. Notoricky známé, ovšem všemi oblíbené jsou také špagety carbonara se slaninou a vejci nebo dětmi oblíbené kuře na paprice s vařenými těstovinami.