Slaná lázeň a jahody si vychutnáte o 100 % víc. Tento trik teď používají lidé po celém světě
Jestli i vy patříte mezi milovníky jahod a jiného bobulovitého ovoce, zbystřete. Mytím pod tekoucí vodou je nemusíte vyčistit úplně. Zkuste to jinak.
Jahody patří mezi nejoblíbenější letní ovoce, protože během horkých dní nabízí příjemné osvěžení. Čerstvé jahody ze zahrady nebo z farmářského trhu sebou však nesou i malé, a ne zrovna příjemné překvapení. Na tomto ovoci si totiž rád pochutná i malinký hmyz. Kolikrát se vám stalo, že při oplachovaní jahod pod tekoucí vodou jste narazili na pavoučka nebo nějakou tu mušku. A to je jenom vrchol ledovce toho, co všechno se na nich může nacházet.
Různé druhy znečištění
Většina z vás si před konzumací ovoce opláchne pod tekoucí vodou z kohoutku. Chcete-li mít jistotu, že vámi konzumované jahody jsou opravdu čisté ne jen zvenčí, ale i uvnitř, budete procesu mytí muset věnovat o něco více úsilí a pozornosti. Opláchnutí ovoce možná zbaví prachu a hrubé špíny, avšak drobný hmyz tam nadále zůstane. Jen málo lidí si totiž uvědomuje, že jahody mají póry a jejich struktura je podobná houbě, takže mohou velmi lehce absorbovat krom hmyzu i bakterie a pesticidy. Proto je velmi důležité je pořádně umýt.
Jak vyčistit jahody pomocí soli
Pokud chcete mít jistotu, že jíte opravdu čisté jahody, naplňte misku studenou vodou a osolte ji. Počkejte chvíli, až se sůl úplně rozpustí, ponořte do této vody jahody a nechte je tam naložené několik minut, ale maximálně půl hodiny. Z ovoce pak začnou vylézat červi a další drobný hmyz, který byste jinak snědli. Jasně je uvidíte plavat na povrchu solné lázně. Na závěr ještě jahody propláchněte pod studenou tekoucí vodou a pak je můžete s klidným svědomím sníst.
Čištění a uchování za pomoci octa
Velmi podobného výsledku jako při čištění jahod za pomocí vody se solí můžete docílit i při smíchaní octa s vodou v poměru 1:10. Připravte si tuto lázeň a ponořte do ní čerstvé jahody. Stačí, když je tam necháte ponořené 2 minuty. Po dvou minutách je opláchněte studenou čistou vodou a pořádně osušte. Pak se můžete rozhodnout, zda je chcete rovnou konzumovat nebo je uchováte v lednici.
Tato metoda totiž krom toho, že jahody dokonale očistí a odčerví, má ještě jednu velkou výhodu. Pomůže vám zachovat ovoce déle čerstvé. Díky tomuto ošetření ovoce vydrží v lednici až 6 týdnů. A po celou tuto dobu si zachová krásný tvar a čerstvost, jakou mělo, když jste jej do octové lázně dávali.
Jak si na jahodách nejraději pochutnáváte vy?
Zdroj: TipsAndTricks
udalosti247.cz
8 h
udalosti247.cz
8 h
udalosti247.cz
9 h
udalosti247.cz
9 h