Jablka vydrží až do jara: Nejvhodnější je skladovat je v malých pytlích nebo krabicích
Skladujte jablka ze své sklizně správně. V pytlích je nechte dozrát a v krabicích je posypte pískem. Pak vydrží až do jara.
Právě nastal čas sklizně jablek a mnoho zahrádkářů řeší, jak je co nejlépe uskladnit. Zkušený pěstitel a majitel několika ovocných stromů pan Karel K. se s naší redakcí podělil o několik tipů, pomocí kterých vydrží jeho jablka uskladněná pohodlně až do jara. Na správném uskladnění jablek totiž není nic složitého, stačí jen vědět, jak na to.
Skladování v pytlích
Podle pana Karla je nejjednodušší jablka uskladňovat v menších plastových pytlích. „Do jednoho takového pytle dám maximálně 1,5 až 2 kila jablek. Pak je hodně důležité nechat pytle ještě dva nebo tři dny otevřené při normální pokojové teplotě, aby mohla jablka správně dozrát,“ radí zkušený zemědělec. Po třech dnech pytle s jablky dobře zavřete a svažte nylonovou nití.
Svázané pytle naskládejte ideálně do sklepa a dejte dobrý pozor, aby se navzájem nedotýkaly. Po 20 až 30 dnech jablka sama vytvoří plynné prostředí, které zajistí, že se plody nezkazí a vydrží čerstvé a šťavnaté opravdu až do jara. Ideální je skladovat jablka v chladném a vlhkém prostředí. Web MasterClass doporučuje zvolit k uskladnění sklep nebo garáž. Ovšem pozor na přemrznutí plodu. V takovém případě by se mohla nenávratně poškodit dužnina a jablka by byla znehodnocena.
Jablka zasypaná v písku
Jablka můžete skladovat také zasypaná pískem, jak je to běžné u mrkve. V takovém případě vyberte krabici bez děr a mezer. Na její dno je dobré vysypat několikacentimetrovou vrstvu písku a na ni pak jablka vyskládat. Udržujte mezi nimi rozestupy a navrch je znovu posypte pískem. Vytvořte však jen 2, max. 3 vrstvy. Takto připravené krabice skladujte znovu na vlhkém a tmavém místě, tedy ideálně ve sklepě. Pokud nemáte sklep, nezoufejte. V minulosti jsme na webu adbz.cz psali také o možnosti uskladnění jablek v lednici.
Jak informuje web GardenersWorld.com, ke správnému uskladnění jablek je důležité vybrat také vhodnou odrůdu. Sladší odrůdy jablek bohužel vydrží uskladněné jen několik týdnů, zatímco jablka, která jsou kyselejší, mohou být uskladněna opravdu celou zimu. V každém zahradnictví vám určitě s výběrem vhodné odrůdy poradí.
Na závěr ještě jedna rada od pana Karla K.: „Vždy uskladňujte jen jablka, která jsou zcela v pořádku a bez poškození. A také ta, která jste sami vypěstovali. Jablka z obchodu už totiž určitě někde nějakou dobu ležela a vám by proto dlouho nevydržela.“ Pusťte se proto směle do práce a během celé zimy si vychutnávejte čerstvá jablka ze své zahrádky.