Dokonalé uskladnění jablek na zimu i bez sklepa. Přetrvají spolehlivě až do jara se sladkou chutí a všemi vitamíny

Jablka patří už velmi dlouhou dobu k nejoblíbenějším druhům ovoce. Ještě aby ne, nejenže jsou chutná, ale jsou také plná vitamínů a živin.

i Zdroj fotografie: Unsplash
                   

Hodně lidí se na podzim těší hlavně kvůli tomu, že konečně dozrávají jablka. Ale potom přijde ten problém, že neví, kam a hlavně jak je uskladnit, aby vydržela až do jara. Nejlépe se k uskladňování hodí ta jablka, která mají největší odolnost proti chladu, chorobám a různým druhům hmyzu. Velice důležitá je také volba správného místa pro uskladnění. Například v bedně v kuchyni by vám hodně rychle shnila.

Kde a jak skladovat jablka

Je třeba si uvědomit, že jablka uvolňují hormon, který stimuluje dozrávání. Ale ne jenom jejich, ale také všech druhů ovoce a zeleniny, jež se okolo nich nachází. Tento hormon se nazývá etylen. Vždy byste měli jablka nechávat odděleně od dalších druhů ovoce a zeleniny. Nejlepší je jablka uskladnit v nějaké tmavé a chladné místnosti, například ve sklepě nebo ve spižírně.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Tipy na skladování

Pro správné skladování jablek je také velice důležitá teplota, která by měla být trvale kolem 4 stupňů Celsia. A také musí být co nejvyšší vlhkost. Pokud si dáte doopravdy záležet právě na teplotě a vlhkosti, vydrží vám jablka i několik měsíců, takže do jara stoprocentně.

Nezoufejte, pokud nemáte sklep

Dokonce je možné skladovat jablka i v lednici. Protože ne každý má to štěstí, že by měl ve sklepě volno pro velké množství jablek. Někdo třeba nemá sklep vůbec. Jen musíte dát pozor, aby v lednici nebylo další ovoce. Bude pro vás asi nejlepší pořídit si starší lednici, do které budete dávat pouze jablka.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Jak poznat zralá jablka

Není moc odborníků, kteří by na první pohled poznali, jaká jablka jsou tak ideálně zralá. Doba zrání se totiž docela dost liší, záleží na tom, kterou odrůdu jablek máte. Jsou dvě formy zralosti: jablka zralá na uskladnění a jablka zralá na konzumaci. Ta první samozřejmě nastává dříve.

Dělali jste někdy domácí mošt?

Zdroj: The Old Farmer’s Almanac

Diskuze Vstoupit do diskuze
123 lidí právě čte
Autor článku

Monika Hynčicová

Zobrazit další články