Jak rozeznat hřib kovář od hřibu satana: Jedovatá houba má světlý klobouk a větší „síťku“ na noze

Rozeznat od sebe jednotlivé hřiby není jednoduché. Často se liší pouze v malých detailech, tak jako jedovatý hřib satan a velmi chutný hřib kovář.

Hřib kovář v lese i Zdroj fotografie: Piqsels
                   

Houbaření je českým národním koníčkem, sportem a způsobem trávení volného času v lůně přírody. Houby se dají v kuchyni využít na nespočet způsobů a jsou tak oblíbenou součástí mnoha pokrmů. Problém ovšem nastává v případě, kdy je houba omylem zaměněna za jinou. Spousta z nich vypadá prakticky totožně a odlišují se pouze v detailech. Třeba jako hojně sbíraný hřib kovář a jedovatý hřib satan.

Jak od sebe houby rozeznat

Hřib kovář (Boletus erythropus) je jedna z nejčastěji se vyskytujících hub na našem území. Má klobouk tmavě či světle hnědě zbarvený, případně může jít až do olivové barvy. Třeň, tedy noha houby, má soudkovitý tvar, červenou barvu, a co je důležité, nemá síťku. Hlavním znakem hřibu kováře je, že po rozkrojení mění barvu. Třeň, rourky ve spodní části klobouku a póry se velmi rychle zbarvují do modré barvy. Hřib kovář je velmi chutný, ale vyžaduje delší tepelnou úpravu, jinak hrozí žaludeční potíže.

Dva exempláře hřibu satan v lese iZdroj fotografie: Uživatel Holleday / Creative Commons / CC BY
Hřib satan může způsobit několikahodinové zvracení

Oproti tomu se hřib satan (Rubroboletus satanas) odlišuje jen v několika detailech. Má široký klobouk šedivé barvy. Rourky jsou žluté či žlutozelené, póry zprvu stejné barvy, po rozevření klobouku mění barvu v sytě červenou. Třeň je ve spodní části červený a směrem vzhůru přechází až do žluté barvy. Vyskytuje se zde také síťka. Právě ta je hlavním odlišujícím znakem obou hub. Modrání je u tohoto hřibu jen slabé. Mladé plodnice jsou bez vůně a zápachu, naopak ale starší kousky vydávají velmi nepříjemný odér.

Hřib satan patří mezi nejjedovatější houby

S tímto hřibem si opravdu není radno zahrávat. Ne nadarmo získal přízvisko satan. I malý kousek syrové houby může způsobit silné několikahodinové zvracení. Po kvalitním tepelném zpracování už jedovatý není, nicméně pořád obsahuje psychotoxické sloučeniny, rozhodně tedy není vhodný ke konzumaci. Vždy sbírejte pouze houby, u kterých jste si naprosto jisti jejich nezávadností. Jedlé houby můžete sušit, a to například i v troubě, a užívat si jich i mimo sezónu.

Jak spolehlivě rozlišit jedlou houbu od jedovaté: Je potřeba sledovat barvu, „límeček“ i typ klobouku

I vaše vlastní zahrada se může proměnit v houbový ráj. Ač se procházce v lese nic nevyrovná a je spojená především s relaxem, cíleně můžete houby vysadit i okolo svého obydlí a nachystat tak hezkou chvilku například dětem, které se jistě rády zapojí.

Jaké hřiby sbíráte?

Zdroj: Genialne
Diskuze Vstoupit do diskuze
90 lidí právě čte
Autor článku

Hana Tvrdá

Zobrazit další články