Zamražení hub, aby byly i po rozmražení jako čerstvě sebrané: Základem je správné roztřízení a omytí ve studené vodě

Když nestihnete zpracovat houby, které jste nasbírali, pak je jednoduše zamrazte. Houbovou omáčku si pak můžete vychutnat, kdykoliv si vzpomenete.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Houbaření je oblíbenou kratochvílí během chmurných podzimních dní. Několik hodin strávených na čerstvém vzduchu vám jen prospěje a domů si navíc přinesete pochoutku, ze které jsou výborné nejen omáčky a polévky, ale také řízky či oblíbená smaženice. Abyste si na houbách mohli pochutnat, kdykoliv se vám zamane, není nic jednoduššího než je zamrazit. Důležité je však znát správný postup a neriskovat možnou otravu.

Dejte pozor na nejedlé druhy hub

Pokud patříte mezi houbaře konzervativce a sbíráte jen klasické hříbky a babky, pak jste bez starostí. Ovšem pokud patříte mezi experimentátory a rádi sbíráte i neotřelé druhy, pak dejte opravdový pozor. S roztříděním hub na jedlé a nejedlé by vám mohl pomoct článek, který jsme zveřejnili na adbz a podle kterého jedlé a nejedlé houby určitě poznáte. Ovšem ideální je sbírat jen houby, u kterých jste si opravdu jistí názvem a jejich nezávadností.

Na houby nemusíte do lesa – vypěstovat si na zahradě vlastní je lehké jak facka. Naplňte pytel pilinami a brzo bude první úroda

Pokud jste si tedy stoprocentně jistí, že ve vašem košíku jsou jen jedlé houby, pak se můžete směle pustit do jejich zpracování. Houby je vždy potřeba nejprve očistit od zeminy a jiných nečistot. Plesnivé, červivé nebo jinak poškozené kousky pak rovnou vyhoďte. Houby, které se vám zdají v pořádku, pak několikrát omyjte ve studené vodě a rozložte je na papírový ručník, aby uschly.

houba v trávě iZdroj fotografie: Pexels
K zamražení vybírejte jen kousky zdravé, bez plísně či známek červivosti

Ideální je houby nejdříve podusit

Sušší houby pak nakrájejte na libovolně velké plátky či kousky a rozložte je na větší tác nebo desku. I s deskou je pak přes noc vložte do mrazáku. Druhý den by pak neměl být problém již polozmrzlé houby naskládat do igelitového sáčku a do mrazáku je vrátit. Web iReceptář radí houby před zmražení nejprve na pánvi podusit. Dle zkušeného houbaře pana Václava P. z Mostu se tak houby zbaví chemie, zmenší svůj objem, a navíc je s nimi i lepší manipulace: „Ještě zmrzlé dušené houby pak už jen jednoduše hodím do omáčky a mám hotovo.

Rozmrazení takto zamražených hub je opravdu jednoduché. Pomalu je zahřívejte na pánvi nebo v hrnci a houby nakonec samy pozvolna povolí. A jak dlouho takto zmražené houby můžete skladovat? Web NaHouby tvrdí, že zmražené houby by neměly být v mrazáku déle než dvanáct měsíců. Nejlépe tak do další houbařské sezóny, kdy by měly být nahrazeny novými.

Jaké houby sbíráte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
145 lidí právě čte
Autor článku

Marie Möglichova

Zobrazit další články